Мораторій на перевірки бізнесу погіршив продовольчу безпеку України

Мораторій на перевірки бізнесу погіршив продовольчу безпеку України

Про це повідомляє прес-служба “Асоціації тваринників України”.

Так, за даними асоціації, протягом останніх років Україна постійно втрачає позиції у Глобальному індексі продовольчої безпеки серед країн світу. У 2013 році країна посідала 47 місце із показником у 58 балів, а вже в 2017 – опустилася на 63 місце, набравши 54,1 бали. І хоча в 2018 році кількість балів дещо зросла – до 55,7, Україна так і залишилися на 63 місці, далеко позаду всіх європейських країн і більшості країн колишнього СНГ.

“Однією з важливих причин цього я вбачаю саме існування заборони на перевірку підприємств, через що повністю нівелювалася можливість контролювати виробництво продуктів харчування. Такий крок аргументується бажанням держави послабити бюрократичний тиск на бізнес.

Але ж ослаблення бюрократичного контролю аж ніяк не означає скасування контролю як такого! Тому відмова держави від наглядових функцій де-факто дала можливість бізнесу фактично паразитувати на споживачах. Тим паче, що інституту репутації в Україні немає”, – каже голова Асоціації Ірина Паламар.

Мораторій на перевірки бізнесу призвів до суттєвого погіршення якості продуктів харчування, продовжила вона.

“У 2016 році, як ми всі пам’ятаємо, країну сколихнула низка масових отруєнь фальсифікованим, 42 людини загинули. Влітку 2017 р. спостерігалася ціла низка отруєнь рибою.

А в 2018-му – масові отруєння у дитячих таборах. Усі ми пам’ятаємо жахливу трагедію, що сталася влітку 2018 року, коли у дитячому таборі “Славутич” Переяслав-Хмельницького району Київської області отруїлися 12 дітей, через що одна дівчинка – загинула. Сумно, що через послаблення державою контролю в сфері безпечності харчування страждають споживачі і трапляється такі невідворотні наслідки”, – нагадала Паламар.

З початку 2019 року на підприємствах знову проводитимуться планові перевірки, на які ще донедавна діяв мораторій.

“Ми прогнозуємо, що з появою контролю з боку держави над підприємствами з виробництва продуктів харчування, їх якість почне покращуватися. Це дуже важливо особливо сьогодні, в умовах активної євроінтеграції з одного боку, і одночасно, масштабної соціально-економічної кризи і бойових дій на сході країни”, – каже голова Асоціації.

Крім того, відновлення перевірок покращить рівень продовольчої безпеки в країні, вважає Паламар.

“Проблема продовольчої безпеки стосується майже всіх аспектів функціонування держави: від оборони та готовності боротьби з надзвичайними ситуаціями до перспектив довгострокового розвитку. Але найголовніше — це життя українців, для яких корисний і різноманітний раціон є запорукою здоров’я і довголіття”, – підкреслила вона.

Джерело: УНН

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/moratorij-na-perevirky-biznesu-pohirshyv-prodovolchu-bezpeku-ukrayiny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати