Tempo950x100

Tempo300x100

Мораторій відмінили: хто зможе купувати землю

Мораторій відмінили: хто зможе купувати землю

У ніч на вівторок, 31 березня, Верховна Рада ухвалила закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Законопроєкт № 2178-10 передбачає запуск ринку землі в Україні з 1 липня 2021 року, а відповідно, і зняття мораторію на продаж сільськогоспділянок.

“Зняття мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення – це вагомий поштовх для розвитку економіки, фермерства, аграрного комплексу в Україні”, – прокоментував рішення Ради прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Суперечки щодо закону про відкриття ринку землі тягнулися кілька місяців, а під Верховною Радою в цей час тривали протести противників зняття земельного мораторію. У першому читанні документ був прийнятий ще 13 листопада 2019 року. Спочатку планувалося, що закон ухвалять у другому читанні до початку 2020 року, проте через велику кількість правок (4018) депутати не встигли зайнятися документом. Останній “раунд” розгляду законопроєкту в другому читанні тривав з 6 лютого.

В результаті ліміт на концентрацію землі встановлюється на рівні 10 тисяч гектарів (раніше пропонувалося 200 тис.), а купівля-продаж землі здійснюватиметься тільки в безготівковій формі. Такий спосіб продажу потребує підтвердження походження грошей.

Крім того, депутати вирішили, що доступ до ринку землі отримають:

– громадяни України;
– територіальні громади, держава;
– юрособи, що створені і зареєстровані в Україні без іноземних учасників;
банки.

При цьому банки зможуть стати власниками землі тільки за умови, що ділянка дісталася їм як заставне майно за непогашеним кредитом.

Доступ до ринку землі забороняється для таких категорій:

-іноземці та іноземні компанії (планується референдум з цього питання);
– компанії у власності громадян країни-агресора;
– компанії під санкціями;
– компанії у власності іноземних держав, офшорів, або ж ті, бенефіціара яких неможливо встановити;
– юрособи, зареєстровані в країнах, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів.

А ось орендарі, що працюють на землі з 2010 року або довше, зможуть викупити “свої” ділянки без проведення земельних торгів – за ціною нормативної грошової оцінки. Крім того, вони можуть отримати розстрочку до 10 років.

Земля державної та комунальної власності не продаватиметься. Забороняється продавати і ділянки на тимчасово окупованій території – їх можна тільки передати у спадок. Також не можуть бути передані в приватну власність ділянки, розташовані ближче ніж за 50 км від державного кордону. Останнє правило не поширюється на кордони, що проходять по морю.

Нагадаємо, мораторій на продаж землі діяв в Україні з 2001 року. Він вводився як тимчасовий захід, але постійно продовжувався. Востаннє мораторій на продаж землі продовжили до кінця 2019 року. Втім, мораторій не міг бути остаточно знято до того, як ВР ухвалить законопроєкт про обіг с/г земель.

Джерело: Сьогодні

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/moratorij-vidminyly-hto-zmozhe-kupuvaty-zemlyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати