Tempo950x100

Tempo300x100

Морква і буряк до середини зими сильно подорожчають

Морква і буряк до середини зими сильно подорожчають

Такий прогноз в інтерв’ю East Fruit зробив Сергій Малиновський, керівник компанії “Імпак”.

У вересні морква коштувала 12 грн/кг, хоча роком раніше в той же період вона була втричі дешевше. Однак з кінця жовтня овоч став дешевшати на 20-30%, і ця тенденція продовжиться, але після Нового року її знову чекає підвищення. За прогнозом Малиновського в лютому мита морква досягне цінника 15 грн/кг.

«Це пов’язано з тим, що влітку ми спостерігали повітряну посуху і сходів було менше, – пояснює експерт. – Потім, хоча погода стабілізувалася, і пішли дощі, але все одно в середньому на 20% стало менше площ під цим коренеплодом, в домогосподарствах населення урожай моркви також не найкращий».

Крім того, до весни частина моркви пропаде під час зберігання, і якісна морква виявиться в невеликому дефіциті.

На думку Малиновського, імпортна морква вітчизняну не замінить: вона сьогодні коштує близько 30 центів, і менше, ніж в Україні не опуститься.

Столовий буряк також постраждав від посухи, та ще й засіяли його на 20-30% менше. Якщо сьогодні відпускна ціна на нього в господарстві відносно невисока – 3,5-4 грн/кг, то до середини зими вона підніметься вдвічі, а навесні – ще більше.

На противагу моркві і буряку третій компонент борщу – картопля зібрана в надлишку, констатує Малиновський.

«Її, як мінімум, в 2-3 рази більше, ніж необхідно, – говорить він. – Для внутрішнього споживання українцям вистачає 5-6 млн тонн, все інше – надлишки”.

Однак багато картоплярів не дали хорошої якості і намагаються розпродати продукцію якомога швидше. Тому середня оптова ціна зараз на картоплю – 3-3,5 грн/кг, і великого зростання експерт не прогнозує.

Джерело: agroday.com

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/morkva-i-buryak-do-seredyny-zymy-sylno-podorozhchayut
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати