Tempo950x100

Tempo300x100

М’ясо подорожчало на 30% (ІНФОГРАФІКА)

М’ясо подорожчало на 30% (ІНФОГРАФІКА)

Найбільше здорожчали м’ясо та м’ясопродукти, найменше – яйця.

[[{“fid”:”233555″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Зокрема, ціни на м’ясо та м’ясо продукти, від самого початку року росли перманентно щомісяця. Особливо різкий стрибок спостерігався у червні-липні, коли вони дорожчали майже на 5% щомісяця. Загалом станом на жовтень 2017 року  м’ясо та м’ясо продукти подорожчали на 29,2% порівняно з груднем минулого року.

Динаміка цін на молоко була дещо інакшою. До березня вони виросли приблизно на 6%, що пов’язано з сезонними причинами, потім до липня трохи впали, (близько 4%), а у серпні знову почали рости, вирісши до жовтня ще на 10,1 %. Таким чином, з грудня 2016 року по жовтень 2017 загальний ріст цін становить 12,4%. Схожа ситуація і з сиром та твердим сиром, які виробляються з молока, тому логічно, що динаміка цін на них була схожою, і загалом вони подорожчали на 13,6% порівняно з груднем 2016.

Найменше виросла річна ціна на яйця, хоча її зміни протягом року були більш динамічними. Так, від початку року до травня спостерігалося стрімке сезонне падіння цін, вони впали аж на 58%. Швидкий же ріст розпочався восени, лише  за вересень місяць  яйця подорожчали на 31%, і ще на 14,9% – за жовтень. Тобто, з огляду на великі коливання, в середньому за неповний рік ми маємо зростання цін на яйця на 2,1%. 

«Причиною значного подорожчання м’яса я бачу передусім погіршення у 2017 році ситуації з африканською чумою свиней, через що підприємці змушені були вирізати поголів’я, і ціна на свинину дуже підстрибнула, – зазначила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. – Відповідно, до неї підтягнулася й ціна на курятину, на яку зріс попит через подорожчання свинини.

Ситуація з молоком та молочкою частково пов’язана з сезонними коливаннями, а також загальною інфляцією: здорожчанням кормів, енергоресурсів тощо. Хоча тут, здається, велику  роль відіграє і молополістична поведінка заводів-переробників та торгових мереж, які, на мою думку, немотивовано завищують ціну на молоко. Адже закупівельна ціна на молоко, зокрема, в населення, порівняно з аналогічним періодом минулого року не зросла (наприклад, зараз в різних регіонах приймають молоко від населення приблизно по 5,5 грн, як і минулоріч). Тому постає питання: хто нажився на підвищенні цін на молоко, якщо виробник отримує за нього ті ж самі гроші? Можливо, державне регулювання цін не потрібно було відміняти?»

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/myaso-podorozhchalo-na-30-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати