Tempo950x100

Tempo300x100

Мита і ембарго на міндобрива призведуть до сильного подорожчання агропродукції

Мита і ембарго на міндобрива призведуть до сильного подорожчання агропродукції

Посилення антидемпінгових заходів щодо імпорту ряду мінеральних добрив з Росії спровокує зростання цін на міндобрива для українських аграріїв, що згодом призведе до зростання собівартості продукції вітчизняних сільгоспвиробників. Таку думку висловив Hubs президент групи компаній «АЛВІГО», що працює в сфері проектування та модернізації хімічних підприємств, Віктор Полозов, коментуючи продовження Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) з Росії і заборону на імпорт з РФ інших азотних добрив.

«Ввели мита, практично заборону на російську селітру, і, відповідно, відразу з’явилося багато її постачань з Грузії, Узбекистану, Литви і т. д. Але ціна для аграріїв одразу ж збільшилася. І не важливо, чиї стали йти добрива – російські або литовські, узбецькі, грузинські та ін. Ціна відразу зросла. Таким чином, чиновники підіграли підприємству Фірташа, який від цієї ситуації тільки виграє. Тому що ціна його продукції збільшилася», — зазначив експерт.

За його словами, якщо дивитися з позиції аграріїв, «я не розумію такого кроку уряду – це, звичайно, дуже погано, оскільки Україна в більшій мірі аграрна країна».

«Відповідно, постраждають від цих заходів сільгоспвиробники, так як збільшиться вартість мінеральних добрив, що піде на користь Фірташу та посилення його монопольного становища на внутрішньому ринку… Все одно обсяги споживання міндобрив не змінилися, змінилася тільки цінове навантаження для аграріїв, зросла собівартість вирощеної с/г виробниками продукції. Аграрії ж, як купували раніше добрива, так менше їх вносити в землю надалі не будуть. Тобто вони будуть купувати більш дорогу продукцію», — спрогнозував екс-заступник голови «УХТА».

Віктор Полозов також підкреслив, що після посилення антидемпінгових заходів (нові мита, ембарго), які «рівносильні забороні, ціна міндобрив навіть російських виробників стає неконкурентною», «в кінцевому підсумку собівартість продукції АПК дуже сильно подорожчає», тобто чиновники «добивають останню що залишилася на плаву галузь. Тому що машинобудування – вбите, металургія працює, але менше, ніж раніше», — резюмував він.

У той же час, на тлі обмеження імпорту азотних добрив за останні три роки відбувся значний ріст імпорту російського аміаку, який митом не обкладається. На думку Віктора Полозова, «це можна пояснити спробою заміщення газу. Таким чином, «Азот» здешевлює виробництво своєї продукції – селітри, карбаміду. Саме тільки тому мит на аміак немає. Отже, собівартість виробництва міндобрив з аміаку (при відсутності поставок газу) зменшується і це вигідно для підприємства Фірташа».

Нагадаємо, 26 березня 2018 року МКМТ ухвалила рішення про продовження дії антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) з РФ, підвищивши мита на імпорт аміачної селітри з Росії до 42,96%, а також змінила опис товарів, до яких дані антидемпінгові заходи застосовуються, розширивши їх на суміші селітри.

Разом з тим ще з початку березня-2018 в Україні почла діяти заборона на імпорт сульфату амонію і суміші нітрату амонію з карбонатом кальцію або іншими неорганічними речовинами, що не є добривами.

За заявою найбільших аграрних асоціацій України, які звернулися на цьому тижні в Кабмін з відкритим листом, існує плутанина з конкретним переліком і описом добрив, до яких застосовуються санкції. На думку аграріїв, проти ряду добрив застосовуються відразу дві взаємовиключні санкції: заборона ввезення і мито.

Представники АПК виступили проти введених обмежень, оскільки, за їхніми прогнозами, вони призведуть до значного зростання цін на добрива українських заводів, дефіциту на ринку добрив, девальвації гривні, погіршення інших макроекономічних показників.

Крім того, аграрії звернули увагу: незважаючи на здійснювані Україною активні заходи у відповідь на введення РФ торговельних заборон і обмежень, поза увагою Кабміну залишається ситуація, яка склалася з імпортом в Україну російського аміаку, обсяги поставок якого значно зросли за кілька років.

 

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/myta-i-embarho-na-mindobryva-pryzvedut-do-sylnoho-podorozhchannya-ahroprodukciyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати