Tempo950x100

Tempo300x100

На Черкащині будують насіннєвий завод

На Черкащині будують насіннєвий завод

Саме у Корсунь-Шевченківському розташована сортовипробувальна станція німецької селекційної компанії. Про це розповів керівник продажів Strube по Південно-Східній Європі доктор Лутц Геррманн в інтерв’ю propozitsiya.com.

За його словами, історично всі селекційні компанії, що спеціалізуються на виробництві насіння цукрових буряків, не тільки Strube, вирощують їх на Півдні Франції або Півночі Італії. Насіння пшениці Strube вирощує, розмножує і переробляє в різних країнах, і в Україні в тому числі.

“Будь-яка компанія з ім’ям турбується про свою репутацію. Я розумію людей, які не довіряють продуктам із України. Але тут багато освічених, кваліфікованих, дуже інтелектуальних фахівців. Так, технічна база господарств відстає, але у нас є можливість проводити контроль якості на базі німецьких лабораторій”, — упевнений керівник німецької насіннєвої компанії.

Він додає, що генетичний потенціал українських зернових дуже великий. Селекційна робота в Україні велася століттями. Кліматичні умови сприяють виведенню успішних районованих сортів. Strube співпрацює з харків’янами по зерновим, бере у них український матеріал, щоб отримати зимостійке і посухостійке зерно. А по соняшнику співпрацює з Одеським селекційно-генетичним інститутом.

Також Л. Геррманн зазначив, що в Україні гостро стоїть питання дефіциту внесених добрив. “Раніше говорили, що маючи чорнозем, велику частку гумусу, можна нічого не давати землі —  виросте. На жаль, це не так. Досвідчені господарства знають, що в грунт потрібно вносити не тільки азот, але і калій, натрій, особливо фосфор. Грунти також відчувають дефіцит сірки. У комплексі все це впливає на врожай. Якщо отримувати по 500 ц/га цукрових буряків, то культура буде “витягати” з землі соки. Землю потрібно обстежити і дати їй стільки мінералів і мікроелементів, скільки вона вимагає”, — каже він.

Наразі, у Німеччині під цукровий буряк практикують наступну сівозміну: пшениця – пшениця – цукрові буряки – ячмінь. Також у цю схему можна включати рапс, у Німеччині його дуже активно вирощують.

За інформацією німецького фахівця, на півдні Німеччини в сезоні-2017 середня врожайність цукрового буряка очікується на рівні 89 т/га. Відтак, деякі господарства отримають і 100, і 120 т/га. Така висока врожайність, за словами Л.Геррманна забезпечується завдяки кільком склдадом. По-перше, достатня кількість опадів. Зазвичай тільки Схід і Південь України відчувають дефіцит вологи, але в 2017-му постраждали всі регіони. По-друге, терміни посіву і насіння. “Селекція та генетика принципово важливі, так як і вміння агронома допомогти рослині сповна їх реалізувати”, — наголосив він.

“У Німеччині завжди говорять: німецький фермер кожен свій буряк на ім’я знає, щоденя його вітає, цікавиться здоров’ям і настроєм. Можливо, саме в цьому секрет наших високих врожаїв”, – констатував Л. Геррманн.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-cherkashchyni-buduyut-nasinnyevyj-zavod
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати