На фоні несприятливого прогнозу виробництва кукурудзи зростають ціни на продовольство

На фоні несприятливого прогнозу виробництва кукурудзи зростають ціни на продовольство

На фоні несприятливого прогнозу виробництва кукурудзи зростають ціни на продовольство. Зростають ціни на сир, свинину та кукурудзу, знижуються – на цукор, пальмову олію і яловичину. У травні, п’ятий рік поспіль зростають світові ціни на продовольство. Причиною є ріст цін на сири і кукурудзу внаслідок несприятливих погодних умов, пише agrarii-razom.com.ua.

Індекс продовольчих цін ФАО, який дозволяє відстежувати зміни за місяць міжнародних цін на найбільш поширені продовольчі сировинні товари, в травні склав в середньому 172,4 пункта, що на 1,2 відсотка вище показника попереднього місяця, але все ж на 1,9 відсотка нижче рівня у травні 2018 року.

Індекс цін ФАО на молочну продукцію з квітня виріс на 5,2 відсотка і наблизився до найвищого показника за останні п’ять років. Зростання цього показника, перш за все внаслідок підвищення цін на сир, стало відображенням активного імпортного попиту в світі в умовах обмеженості експортної пропозиції з боку посушливих країн Тихого океану.

Індекс цін ФАО на зернові виріс на 1,4 відсотка, що повністю обумовлено несподіваним збільшенням котирувань цін на кукурудзу через погіршення прогнозів виробництва в Сполучених Штатах Америки, де посів сільськогосподарських культур йде небувало повільними темпами внаслідок масштабних повеней та дощів. Ціни на пшеницю в цілому знизилися, в той час як ціни на рис залишилися стабільними. Індекс цін ФАО на цукор за місяць знизився на 3,2 відсотка у зв’язку з тим, що перспективи збільшення виробництва цукру в Індії (найбільшому виробнику цукру в світі) переважили негативний ефект інформації про 17-відсоткове річне скорочення виробництва в Бразилії. Зниження світових цін на енергоносії, що призводить до зниження попиту на цукрову тростину для виробництва біопалива, також мало негативний вплив на ціни на цукор. Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 1,1 відсотка через зменшення цін на пальмову олію, що пов’язано з наявністю великих запасів у провідних країнах-експортерах. Незначно зросли ціни на соєву, соняшникову і ріпакову олії.

Індекс цін ФАО на м’ясо був трохи вищим за рівень у минулому місяці у зв’язку з подальшим зростанням котирувань цін на свинину під впливом активного імпортного попиту з боку країн Східної Азії, де африканська чума свиней призвела до різкого зниження виробництва. Ціни на яловичину знизилися, порівняно з високими квітневими цінами, що відображає зростання експортних поставок у світі.

Відповідно до останніх прогнозів ФАО, представлених у «Зведенні пропозиції зернових та попиту на зернові», обсяг виробництва зернових у світі в 2019 році може зрости на 1,2 відсотка, порівняно з попереднім роком, і скласти 2685 мільйонів тонн. Це являє собою перегляд у бік різкого зниження обсягів виробництва зернових в світі, порівняно з травневим прогнозом, що передбачав збільшення на 2,7 відсотка.

Зростання світового виробництва зернових відображає збільшення обсягів виробництва пшениці і ячменю, в той час як загальний обсяг виробництва рису, ймовірно, як і раніше буде близьким до минулорічного рекордного рівня. Однак наразі прогнозується зменшення обсягів світового виробництва кукурудзи на 10 відсотків, у зв’язку з очікуваним скороченням виробництва кукурудзи в США на тлі значного зниження темпів посіву через несприятливі погодні умови.

Загальний обсяг споживання зернових за рік, згідно з прогнозами, досягне 2707 мільйонів тонн, що трохи менше травневого прогнозу, але все ж на 1 відсоток вище прогнозу на сезон 2018-2019 років. Очікується, що світове споживання рису досягне 518 мільйонів тонн, що являє собою річне збільшення на 1,4 відсотка, в той час як світове споживання пшениці може вирости на 1,2 відсотка і досягти 755 мільйонів тонн. Згідно з останніми оцінками виробництва і споживання, обсяг світових запасів зернових в новому сезоні може скоротитися на цілих 3 відсотки, до найнижчого значення за останні чотири роки – 830 мільйонів тонн.

Це очікуване скорочення запасів може призвести до зниження нижче 30 відсотків глобального показника відношення запасів зернових до їхнього споживання, що, однак, все ж свідчить про відносно комфортні обсяги поставок. Обсяг світової торгівлі зерновими, згідно з прогнозами, збільшиться до 414 мільйонів тонн, що на 1,4 відсотка вище прогнозу попереднього року. Це пояснюється значним збільшенням обсягів торгівлі пшеницею, пов’язаних з підвищенням імпортного попиту з боку ряду країн в Африці і Азії, а також з очікуваним зростанням експортної пропозиції в чорноморському регіоні та ЄС.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-foni-nespryyatlyvoho-prohnozu-vyrobnyctva-kukurudzy-zrostayut-ciny-na-prodovolstvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати