Tempo950x100

Tempo300x100

На гектарі ванілі можна заробити 1,5 млрд грн

На гектарі ванілі можна заробити 1,5 млрд грн

Про це на своїй сторінці у  Facebook розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу ФАО, передає propozitsiya.com.

За словами експерта, це ще дуже скромні підрахунки, оскільки ваніль на сьогодні – один з найдефіцитніших товарів у світі, тож ціни на неї постійно зростають. Зокрема, у світі ціни на ваніль сягають $500–600 за 1 кг. З огляду на те, що рослина цвіте постійно, можна розраховувати на врожайність не менш як 10 кг з квадратного метра на рік.

Ваніль – це ліана, яка росте на інших деревах переважно у місцевості поблизу екватора. Якщо ця рослина і зустрічається в інших регіонах, то зазвичай не дає плодів. Причиною цього є екваторіальні бджоли (Melipone) – лише вони можуть запилювати цю рослину.

Ще одна проблема – збирати ваніль у її природних місцях росту надзвичайно складно.

Проте в Нідерландах все ж почали вирощувати ваніль. Перші рослини давали плоди лише через чотири роки, але науковці Вагенінгена змогли організувати вирощування так, що врожай почали отримувати вже через два роки.

«До речі, в Нідерландах вже є Асоціація виробників ванілі! Чотири господарства. Вагенінген для них вивів схему вирощування ванілі в теплицях! Запилення тільки вручну і тільки щоденно. І це мега прибутково», – резюмував Ярмак.

Нагадаємо, за останні два роки ціни на ваніль через дефіцит цієї спеції зросли втроє.

 

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-hektari-vanili-mozhna-zarobyty-15-mlrd-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати