Tempo950x100

Tempo300x100

На Херсонщині готуються збирати врожаї перлів

На Херсонщині готуються збирати врожаї перлів

Фахівці Херсонського державного аграрного університету впровадили у життя багатообіцяючу китайську технологію вирощування перлин, пише gopri.in.ua.
 

Уже в недалекому майбутньому на прилавках ювелірних магазинів України можна буде придбати недорогі, але якісні та різнокольорові перли вітчизняного виробництва.

За словами ректора ХДАУ Юрія Кирилова, бути першопрохідцями у справі вирощування українських пріс­новодних перлів вельми складне, але цікаве завдання.
 
Тим більше що перспективи дуже привабливі, а для допитливих студентів це додаткова можливість вибрати поки ще ніким не зайняту нішу в сільському господарстві України.
 
Лабораторні дослідження у Херсоні тривали впродовж шести місяців i лише після цього в мушлі молюсків стали імплантовувати піщинки.
 
Експерти Херсонського аграрного університету розповіли, що для першої експериментальної партії відібрали близько 100 штук «перлинниць» двох видів.
 
Якщо у природі виявити перлину можна лише в одній зі ста устриць, а перший «урожай» коштовних камінців можна очікувати не раніше, ніж через три роки, то у штучних водоймах отримати результат удасться вже навесні 2019 року.
 
“Ми замінили маточне поголів’я з перлинних устриць на найбільш пристосованих до наших умов беззубок та перловиць, — розповідає керівник проекту доцент кафедри екології та завідувач лабораторії біоресурсів Віталій Оліфіренко. — Технологія вирощування перлів дуже тонка, адже необхідно, щоб піщинка точно потрапила в потрібне місце. Цією копіткою роботою, що вимагає ювелірної точності, займаються винятково жінки”.
 
Перш ніж запустити експериментальний проект у життя, Віталій Оліфіренко та група його однодумців півтора року осягали ази виробництва у Китайському науково-дослідному центрі при найбільшому в світі концерні з вирощування перлів.
 
З’ясувалося, що після вдосконалення ця технологія виробництва коштовностей отримала високу рентабельність та може бути запатентована в Україні.
 
На початковому етапі вона буде відпрацьована на місцевих видах молюсків, але з часом поголів’я збільшать за рахунок виведених у Китаї особливих гібридів мушлі.
 
Селекціонери відбирали їх протягом 200 років i добилися того, що вирощені у них перли мають дуже великий розмір, та за своїми параметрами нічим не відрізняються від натуральних морських.
 
Поки що можна відзначити, що результат роботи групи експериментаторів Херсонського аграрного університету успішний та навіть устиг отримати найвищу оцінку від міжнародних спостерігачів.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-hersonshchyni-hotuyutsya-zbyraty-vrozhayi-perliv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати