На Канівському водосховищі можуть припинити промислове рибальство

На Канівському водосховищі можуть припинити промислове рибальство

Про це заявив голова Державного агентства рибного господарства України Ярослав Бєлов. Він відзначив, що таке рішення щодо стану Київського та Канівського водосховищ запропоновано фахівцями Держрибагентства за результатами обговорень стану цих водойм впродовж останніх двох місяців. Незабаром це питання  винесуть на обговорення Науково-промислової ради при Держрибагентстві, пише infomist.ck.ua. 

До причин тимчасової заборони промислового рибальства на Київському та Канівському водосховищах відносяться:

– Систематичні порушення умов промислу. Від початку 2019 року Київським рибоохоронним патрулем викрито 127 порушень промислу на 289 тис. грн завданих збитків, з яких сплачено лише 5 тис. грн (2018 рік – 107 порушень на 258 тис. грн збитків, з яких сплачено тільки 11 тис. грн). Крім цього, оперативною групою Держрибагентства (у складі 3 інспекторів, які здійснили 5 виїздів на Київське водосховище у поточному році) викрито 9 порушень на 394 тис. грн збитків, завданих рибному господарству.

– Несплата промисловими рибалками коштів за вилов риби. Промисловий вилов на Київському водосховищі за 2018 рік склав 1 381 тонну риби, а Канівському – 822 тонни риби. При цьому, за попередніми даними за вилов державного ресурсу (риби) на цих водоймах до бюджету промисловиками сплачено близько третини нарахованих коштів: – Київське водосховище: нараховано 277 тис. грн, сплачено 79 тис. грн; – Канівське водосховище: нараховано 122 тис. грн, сплачено 39 тис. грн. Крім того, за 1 кг виловленого судака промислові підприємства мають сплачувати до державного бюджету 32 коп., щуки – 28 коп., коропа – 25 коп., але наразі дана категорія рибалок не сплачує ці кошти у повному обсязі.

Як відзначає Ярослав Бєлов, до посадових обов’язків працівників Київського рибоохоронного патруля входить контроль за цими сплатами промислових рибалок, але він не забезпечується. Це є предметом перевірки, яка зараз триває в Управлінні Держрибагентства у м. Києві та Київській області. Відсутність балансу між промисловим виловом водних біоресурсів та його поповненням за кошти промисловиків.

У 2018 році ситуація щодо зариблення на Київському та Канівському водосховищах виглядала наступним чином: у Київське водосховище промисловиками вселено 5 тонн риби, у Канівське – 6 тонн. Ці показники є найгіршими по всіх водосховищах України. Для прикладу, громадськими організаціями у ці водойми випущено 9 тонн риби, а за державні кошти – 29 тонн водних біоресурсів.

Разом з тим, недостатній рівень зариблення та промисловий вилов складають дисбаланс у бік зменшення водних біоресурсів, виснаження цих водойм. Відсутність впровадження системи дистанційного моніторингу для рибальських суден з метою контролю їх діяльності, блокування з їх боку підняття сплати за виловлені водні біоресурси.

«З метою збереження та відновлення біорізноманіття Київського та Канівського водосховищ Держрибагентство розглядає питання припинення промислового рибальства на даних водоймах із одночасним збільшенням обсягів їх зариблення. Від себе хочу додати, що відомство тримає на контролі роботу всіх територіальних управлінь. Маємо визнати, що присутній неналежний контроль за промвиловом водних біоресурсів, а також неефективна робота із питань рибоохоронної діяльності з боку Київського рибоохоронного патруля. Ми вже вживаємо низку заходів задля належного виконання ними посадових обов’язків. Також ми очікуємо почути позицію науковців з питання заборони промислового вилову на Канівському та Київському водосховищах», – відзначив Ярослав Бєлов.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-kanivskomu-vodoshovyshchi-mozhut-prypynyty-promyslove-rybalstvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати