Tempo950x100

Tempo300x100

На Кіровоградщині зацвіли банани

На Кіровоградщині зацвіли банани

Плантацію екзотичних фруктів вирощують у Чорноліському лісовому господарстві, що у Знам’янському районі. П’ять років тому заради експерименту там висадили зо два десятки саджанців цитрусових. По кілька сортів лимонів, апельсинів і мандаринів. А також грейпфрути й цитрони. Згодом спробували посадити банани. Субтропічні рослини добре прижилися й незабаром дадуть урожай, пише cbn.com.ua.

Нещодавно у Чорноліському лісовому господарстві зацвіли банани. Екзотичну для Кіровоградщини рослину в тепличних умовах вирощують другий рік поспіль.

– Два горщика цих рослин я отримала в подарунок від своїх колег із Києва. Восени ці горщики розсадили, вийшло вісім рослинок, – розповідає інженер із лісових культур ДП «Чорноліське лісове господарство» Олена Кирпа і додає, аби субтропічні рослини гарно почувалися, їм створили особливі умови – температуру, наближену до субтропічної, до 22 градусів і вологість до 95%.

В умовах, близьких до рідних, бананові кущі не примхливі, пояснює лісівник, головне їх часто поливати й підживлювати. Тоді вони швидко ростуть і розмножуються. Торік із восьми кущів зібрали зо три десятки кілограмів бананів. Після врожаю – дорослі рослини необхідно зрізати. На їхньому місці з’являються молоді паростки в більшій кількості.

– Вона дає біля себе дітку, яка наступного року виросте такого ж розміру, – хвалиться екзотичною рослиною жінка і додає, на невеличкій плантації росте півтора десятка дорослих бананових рослин. Із них лісівники планують зібрати щонайменше півсотні кілограмів врожаю. Першу банчу можна розгледіти серед пелюстків бананової квітки. Дозріють ці фрукти до вересня. За кожним листочком є від 10 до 15 маленьких бананчиків.

Експериментують лісівники і з цитрусовими. Зо два десятки різновидів лимонів, апельсинів, грейпфрутів, мандаринів у горщики висадили п’ять років тому. Цьогоріч більшість екзотичних дерев зацвіли й дали плоди. Найдивакуватіший – цитрон «Рука будди». З цих плодів виготовляють лимонад.

На відміну від бананів, цитрусові більш примхливі. Для догляду за ними використовують спеціальний мобільний пристрій.

– Маємо такий пристрій, який самостійно визначає, чого не вистачає рослині. Варто його заглибити в ґрунт і можна визначити вологість, рівень добрив, освітлення, температуру повітря, – пояснює Олена Кирпа.

Екзотичну плантацію лісівники щороку планують збільшувати. Фрукти ж продаватимуть у власній крамничці.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-kirovohradshchyni-zacvily-banany
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати