Tempo950x100

Tempo300x100

На компенсацію вартості сільгосптехніки виділять мільярд

На компенсацію вартості сільгосптехніки виділять мільярд

Із визначених у Держбюджеті на 2018 рік 6,3 млрд грн на підтримку АПК, 945 млн грн буде виділено на програму компенсації вартості техніки та обладнання. Порівняно з минулим роком сума фінансування на ці цілі зросла на 42% (550 млн грн у 2017 році). Про це повідомляє прес-служба УКАБ.

Минулого року вітчизняні аграрії використали лише 24% програми компенсації вартості техніки, що становить трохи більше 134 млн грн. За цим механізмом  вітчизняні аграрії придбали близько 80 тракторів, 1 зернозбиральний комбайн і більше 2000 одиниць ґрунтообробної та посівної техніки на загальну суму 804,3 млн грн.

На думку Олега Нестерова, координатора комітету техніки Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) збільшення суми фінансування програми майже удвічі, виглядає нелогічним, навіть з врахуванням того, що ринок техніки минулого року зріс. «Передумов для значного зростання попиту на вітчизняну техніку не спостерігається, особливо на фоні нарощення вітчизняними агровиробниками імпорту с/г техніки. Так, за 10 місяців 2017 року поставки в Україну тракторів та комбайнів іноземного виробництва зріс у 1,6 рази, а ґрунтообробної техніки – збільшилися удвічі. Навіть якщо врахувати загальний тренд зростання ринку техніки, буде використано лише половина із виділених коштів».

Позиція комітету техніки УКАБ стосовно програми держпідтримки полягає у внесені змін до існуючого порядку розподілу коштів. Основне, що пропонують в УКАБ – розширити перелік техніки і обладнання, що підпадають під програму компенсації. «Маючи майже мільярд гривень на технічне переоснащення для виробників, сумнівно, що він буде використаний на 100 і навіть на 60% на ці цілі, зважаючи на рівень використання коштів минулого року. Тому ми пропонуємо розширити перелік техніки і обладнання, яке підпадає під програму компенсації. Наприклад, додати до нього БПЛА (безпілотні літальні апарати/дрони)  для сільського господарства або обладнання для елеваторного господарства», – зазначив Олег Нестеров, координатор комітету техніки УКАБ.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-kompensaciyu-vartosti-silhosptehniky-vydilyat-milyard
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Як змінилися ціни на печериці, цибулю та салат

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    БІЛЬШЕ НОВИН