Tempo950x100

Tempo300x100

На Київщині поєднали унікальну технологію вирощування риби та овочів

На Київщині поєднали унікальну технологію вирощування риби та овочів

Про те, як в Україні впровадили високотехнологічний спосіб ведення органічного сільського господарства, Аgroreview.com розповіла Оксана Прокоса, виконавчий директор «AQUAFARM».

– Розкажіть, будь ласка, у чому полягає метод аквапоніки?
– Аквапоніка поєднує у собі вирощування риби та рослин без грунту в системі рециркуляції води. Основою аквапоніки є природний баланс, що дає можливість вирощувати органічну продукцію і дбайливо використовувати природні ресурси. Суть методу, який освоїла компанія «AQUAFARM», полягає в тому, що риба збагачує воду органічними добривами, і така вода з розчиненими органічними мікроелементами використовується для вирощування рослин (зелені і овочів). На «AQUAFARM» ми вирощуємо аквакультури циклічно протягом року в рециркуляційних системах, що виключає вплив негативних зовнішніх факторів. Вода постійно рециркулює, очищається та повертається назад у систему. Тобто, таким чином заощаджується використання водних ресурсів. Також у нас є тепличний комплекс, де ми вирощуємо овочі. На даний момент у нас вже є перші результати: томати, вирощені без використання пестицидів, гербіцидів, шкідливих хімічних добрив та домішок. Також плануємо вирощувати болгарський перець, зелень і трави. Вміст нітратів в овочах і зелені, вирощених за допомогою аквапоніки, нижче вп’ятеро-вдесятеро порівняно з традиційним вирощуванням.

[[{“fid”:”523536″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

– Яку рибу розводять на аквафермі?

– На аквафермі в рециркуляційних системах вирощують кларієвого сома та тилапію без використання антибіотиків, стимуляторів росту і гормонів. Мальок риби компанія імпортує з Нідерландів. Ми маємо всі сертифікати походження. При вирощуванні риби використовуємо лише імпортний корм з Данії та Франції, так як він якісний, збалансований, високопротеїновий. До його складу входять костна мука, зернові, рибна мука, тобто збалансоване харчування для риби.

– Скільки часу займає розведення риби?
– Щоб виростити малька сома до товарного вигляду необхідно близько семи місяців. У тилапії трошки довше темпи росту, це приблизно вісім-дев’ять місяців.

[[{“fid”:”523537″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

– Чому серед аквакультур були обрані саме сом та тилапія?
– Для цих риб природним середовищем є Африка, де високий температурний режим та тепла вода. Ми також зосередилася саме на цих двох видах риби, так як система одна, відповідно і вода має бути однакової температури. Зараз на аквафермі температура води 27 градусів, а вологість 99%. Для того, щоб зрошувати коріння рослин методом аквапоніки, потрібна тепла вода. Щоб не підігрівати її, ми теплу воду по трубам транспортуємо одразу до теплиць, і вона зрошує коріння рослин. Тобто не потрібні додаткові витрати на енергоносії. Ми в компанії дуже бережно ставимося до навколишнього середовища. Щоб економити електроенергію, ми використовуємо сонячні колектори в теплий період року. Також при реалізації риби ми застосовуємо пакети, які піддаються утилізації.

– Як часто ви змінюєте воду в басейнах для риби?
– Вода в системах рециркуляції при вирощуванні риби замінюється лише на 10%. Вона постійно рециркулює. Від басейну поступає до фільтра, де тверді залишки відходів від життєдіяльності риб залишаються в органічному фільтрі, потім вона поступає в біофільтр, де є ультрафіолет, який вбиває будь-які  бактерії. Ми не додаємо стимуляторів росту, антибіотики. Плюс у біофільтрі є біозагрузка, де в природному середовищі вирощуються корисні бактерії, які очищають воду. Частина поступає назад у басейн, а частина йде до теплиць. Тобто це такий симбіоз життєдіяльності риби та рослин.

[[{“fid”:”523538″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

– Як виникла ідея такого виробництва?
– Під час відвідин Нідерландів, ми бачили гідропонні теплиці, де вирощували огірки, перець, томати й інші рослини. Коли ми поїхали до Берліну, то побували на невеличкій експериментальній аквафермі, де вирощували тилапію і рослини. Її збудували студенти німецького аграрного університету, які виграли грант. Наочно ми раніше не бачили нічого подібного.

-З якими труднощами зіткнулися під час запуску виробництва?
– Перш за все, треба було зрозуміти всі нюанси виробництва. Головною проблемою стало правильне балансування системи: кількість риби повинна відповідати кількості овочів, тому що якщо забагато буде поживних елементів, рослини не будуть рости, вони будуть просто гнити.

– Де брали необхідне обладнання?
– Устаткування, органічні фільтри – все українського виробництва. Ми співпрацюємо з українською компанією, яка нам також надає сервісне обслуговування. А гідропонні системи та освітлення ми імпортуємо з закордону. Це інноваційне обладнання, яке ще в Україні не виробляється. Такі системи дуже популярні в США та Азії. Взагалі, все нове, це добре забуте старе. Ще атстеки вирощували овочі методом аквапоніки. В Азії вдало поєднують вирощування рису та вугря.

[[{“fid”:”523539″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“4”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”4″}}]]

– Чи є в нашій країні подібні виробництва?
– Немає. Ми перші в Україні. Об’єми виробництва риби у нас становлять 100 тон на рік. Ми орієнтуємось на Європу. У нас щільність посадки риби на метр кубічний 160-180 кг, що відповідає європейським стандартам. В деяких господарствах щільність риби сягає 400 кг на метр кубічний. Але умови утримання для риби вже стають поганими. Для нас же головним залишається якість нашої продукції. Ми постійно проводимо лабораторні дослідження води та риби, у нас встановлена сучасна система очистки води.

– Як ви реалізуєте свою продукцію?
– Ми приймаємо участь в гастрономічних ярмарках на Київщині. Також наша продукція представлена в провідних ресторанах Києва.  А 16 вересня у місті Васильків Київської області відкрився перший магазин рибних делікатесів «AQUAFARM».

[[{“fid”:”523541″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“5”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”5″}}]]

 

 

 

Перегляди: 9
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-kyyivshchyni-poyednaly-unikalnu-tehnolohiyu-vyroshchuvannya-ryby-ta-ovochiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати