Tempo950x100

Tempo300x100

На Київщині рейдери пропонують пайовикам кращі умови для оренди землі

На Київщині рейдери пропонують пайовикам кращі умови для оренди землі

За даними Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР), минулого року кількість захоплень сільськогосподарських підприємств або спроб привласнити майно та врожаї вітчизняних аграріїв зросло порівняно з 2016 роком у 2,5 рази – до майже 1000 з 360.

Особливо відмітились рейдери Кагарлицького району в Київській області. Зокрема, мова йде про місцевого підприємця Віктора Ружанського та його подільників – Тетяну Ткаченко-Загурську та Івана Калдіна.

В загальних рисах, вони діють за схемою, що виглядає наступним чином. До пайовиків звертаються аферисти з пропозицією «на майбутнє» оформити в оренду пай, який на даний момент законно опрацьовують інші фермерські господарства. Насправді аферистам потрібні заяви від пайовиків, які потім запускаються в кримінальну схему. Рейдери пропонують пайовикам кращі умови для оренди землі, збирають з них заяви, а потім перенаправляють їх в Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Міністерстві юстиції, яка чи навмисно, чи ненавмисно виявилась втягнута в цей корупційний ланцюжок. Зрештою, Комісія скасовує чинні договори оренди, або навіть в цілому змінює власників сільгосппідприємств.

У грудні минулого року саме таким чином Комісія задовольнила подібну скаргу щодо фермерського господарства СТОВ «Колос».

У 2014 році у володіння підприємства «Колос» перейшли землі, якими раніше розпоряджався Віктор Ружанський. Він продав ці землі за 275 тис. дол., і придбав на виручені кошти одразу дві фешенебельні квартири в Києві. Після операції купівлі-продажу, Ружанский залишився працювати директором свого колишнього господарства у нових власників.

Однак у той же час він заперечує факт передачі землі фермерському господарству «Колос», стверджуючи, що він «не знав про операцію». При цьому, виступаючи директором підприємства, Ружанский мав доступ до всієї документації і не міг не помітити, що вже дуже давно не є власником «Колоса».

Тепер фермерське господарство потерпає від свавілля зловмисників, які відбирають його землю. При цьому названа Комісія Мін’юсту із грубим порушенням правил виступила на стороні рейдерів.

По-перше, підприємство «Колос» отримало повідомлення про розгляд скарги тільки 5 грудня – через день після проведення самого засідання, тоді як мало отримати його не пізніше 3-го. Таким чином, у представників «Колоса» не було навіть теоретичної можливості бути присутніми на засіданні Комісії.

По-друге, Комісія в принципі не може розглядати подібні скарги, якщо минуло 60 днів після прийняття держреєстратором рішення про приналежність землі. А пройшло аж 3 роки.

У рейдерів схоплена уся вертикаль – вони заручені підтримкою з боку силовиків, а також банд рейдерів, які фізично захоплюють спірні земельні паї. У Ружанского в команді – свої нотаріуси, які переписують імена власників орендованих і куплених земельних ділянок. Так, наприклад, напередодні Нового року один з таких нотаріусів по суті переписав власників землі того ж господарства «Колос», посилаючись на підроблені рішення Апеляційного суду Київської області. Насправді ж ніякого рішення суду взагалі не існувало.

Таким чином, на рівні Кагарлицького району обкатується вражаюча за рівнем нахабства та безкарністю корупційна схема рейдерського захоплення землі. Банда аферистів просто анулює через корупційну Комісію і «чорних» нотаріусів раніше підписані земельні договори.

Проти Ружанського, Ткаченко-Згурської та Калдіна уже порушено кримінальні провадження за наступними статтями Кримінального Кодексу України:

    ч. 1 ст. 190 «Шахрайство»,
    ч.1 ст. 206-2 «Протиправне заволодіння майном підприємства»,
    ч.1 ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків»,
    ч.1 ст. 206 «Протидія законній господарській діяльності»,
    ч. 1 ст. 368-4 «Підкуп особи яка надає публічні послуги»,
    ч. 1 ст. 369 «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі».

Серйозна відповідальність чекає на всіх, хто буде втягнений у подібні схеми.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-kyyivshchyni-rejdery-proponuyut-pajovykam-krashchi-umovy-dlya-orendy-zemli
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати