На Київщині виготовляють йогурти, сири та морозиво із молока французьких кіз

На Київщині виготовляють йогурти, сири та морозиво із молока французьких кіз

Перші кози та козлики приїхали сюди із Франції три роки тому для продовження племінного господарства. Є альпійська та зааненська породи. Їхнє молоко принципово відрізняється від того, що дають звичайні кози. Воно має кращий вітамінний склад, а козячого запаху в молока немає, пише Український інтерес.

На фермі перебуває  майже 1,5 тисячі тварин. Ферма дала 40 робочих місць для місцевих мешканців. Працівники досвідчені: коли запускали виробництво, вони пройшли тримісячне стажування у Франції. Є також можливість дуальної освіти для студентів. Молоді та амбіційні вчаться працювати у цеху, улітку працюють на виїзних торгівлях.

“Небагато таких невеликих заводів, котрі, як цей, можуть приймати студентів і їх навчати. Ми тут отримали великий досвід під час переддипломної практики, а після закінчення університету лишилися працювати. Кожен працівник вміє все робити на кожному етапі. Ми слідкуємо за температурою, приймаємо, фасуємо”, – каже нещодавня практикантка Тетяна.

Молоко від французьких кізочок виробник перетворює на різноманітні сири. Наприклад, є продукт із пажитником – травою, котра смакує, як горіх. Вистигають, вони залежно від виду, десь 60-80 днів.

Тверді сири виготовляють у великих головках по 7-8 кілограмів і дозрівають вони у спеціальних камерах: іноді понад року. Мають структуру, схожу до пармезану, та специфічний смак. Є сири з пліснявою, козячий палінс. Камамбер у золі з натуральних фруктових дерев зацікавлює, передусім, гурманів. Ціни від 350 до 480 гривень за кілограм сиру.

Виготовляють також питні йогурти з різними смаками. У продукції лише закваска, молоко і натуральний наповнювач. З козячого молока тут роблять навіть сметану та морозиво. Ціна на кисломолочну продукцію – близько 30 гривень. Продається товар у спеціалізованих магазинах, супермаркетах та екокрамничках. Експорту за кордон поки немає, та виробник має дуже амбітні плани.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-kyyivshchyni-vyhotovlyayut-johurty-syry-ta-morozyvo-iz-moloka-francuzkyh-kiz
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати