На Марсі можна виробляти пиво

На Марсі можна виробляти пиво

Теоретично на Марсі можна виростити не одну рослину – це показав експеримент, проведений студентами одного з американських університетів, пише 2+2.

Едвард Гінан, викладач астрономії та астрофізики, разом зі студентами провів експеримент під назвою Red Thumbs Mars Garden Project, в рамках якого вони виростили різні рослини в умовах, наближених до марсіанських.

“Проект об’єднав моє дослідження – астробіологія та Марс – і моє захоплення вирощуванням рослин”, – прокоментував професор Гінан.

Він представив результати роботи студентів на щорічній зустрічі Американського астрономічного товариства. У наступному році вчений збирається повторити експеримент і провести більш точні наукові тести.

Основою експерименту став марсіанський ґрунт, точніше, найближчий до нього аналог, доступний на Землі. Поки що ґрунт з Червоної планети не доставляли, проте марсоходи вже детально проаналізували її склад, і на підставі цих даних учені підібрали відповідний аналог – подрібнений базальт з давнього вулкана в пустелі Мохаве. За складом він приблизно на 93% відповідає марсіанському ґрунту, за винятком відсутності отруйних перхлоратів.

Основна відмінність марсіанського ґрунту від земного полягає в тому, що він містить вдвічі більше заліза, в основному, оксидів, в той час як органічних компонентів на Марсі немає, тому хліборобам доведеться збагачувати ґрунт органічними добривами і компостом.

Ще одна особливість – рівень освітленості, який на Марсі приблизно вдвічі менше, ніж на Землі. Студенти відтворили в своєму дослідженні й цю характеристику. На Марсі рослини ростимуть в теплицях, де буде підтримуватися близька до земної атмосфера. До того ж ці теплиці будуть включатися в систему обороту повітря. Рослини будуть споживатимуть вуглекислий газ, який видихається мешканцями бази, і виділяти кисень.

У марсіанських теплицях потрібно буде підтримувати постійний рівень вологості, щоб ґрунт не висихав. Ще одна проблема – щільність ґрунту, через яку важко пробитися корінню рослин. Студенти вирішили цю проблему шляхом змішуванням ґрунту з подрібненим картоном або вермикулітом. Картон, на думку викладача, краще, так як він може бути частиною упаковки товарів, що поставляються на Марс, і не доведеться везти з собою зайвий вантаж.

За підсумками експерименту, у відтворених в лабораторії марсіанських умовах добре почувають себе капуста, батат, морква і цибуля, кульбаби, деякі види салатів, базилік, часник і хміль. За смаком вони не відрізнялися від земних рослин. Горох і шпинат загинули через спеку, однак, якщо цю проблему вирішити, ймовірно, виживуть і вони.

Вчений звертає увагу на ймовірний ризик: деякі зелені овочі (наприклад, шпинат та капуста) набирають залізо з ґрунту, можливо, рослини міститимуть забагато заліза, що може бути небезпечним для здоров’я людини. У наступному році вчений планує перевірити вміст цієї речовини в рослинах.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-marsi-mozhna-vyroblyaty-pyvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    Виробництво біометану має потенціал потужного зростання – Герус

    БІЛЬШЕ НОВИН