Tempo950x100

Tempo300x100

На Марсі можна виробляти пиво

На Марсі можна виробляти пиво

Теоретично на Марсі можна виростити не одну рослину – це показав експеримент, проведений студентами одного з американських університетів, пише 2+2.

Едвард Гінан, викладач астрономії та астрофізики, разом зі студентами провів експеримент під назвою Red Thumbs Mars Garden Project, в рамках якого вони виростили різні рослини в умовах, наближених до марсіанських.

“Проект об’єднав моє дослідження – астробіологія та Марс – і моє захоплення вирощуванням рослин”, – прокоментував професор Гінан.

Він представив результати роботи студентів на щорічній зустрічі Американського астрономічного товариства. У наступному році вчений збирається повторити експеримент і провести більш точні наукові тести.

Основою експерименту став марсіанський ґрунт, точніше, найближчий до нього аналог, доступний на Землі. Поки що ґрунт з Червоної планети не доставляли, проте марсоходи вже детально проаналізували її склад, і на підставі цих даних учені підібрали відповідний аналог – подрібнений базальт з давнього вулкана в пустелі Мохаве. За складом він приблизно на 93% відповідає марсіанському ґрунту, за винятком відсутності отруйних перхлоратів.

Основна відмінність марсіанського ґрунту від земного полягає в тому, що він містить вдвічі більше заліза, в основному, оксидів, в той час як органічних компонентів на Марсі немає, тому хліборобам доведеться збагачувати ґрунт органічними добривами і компостом.

Ще одна особливість – рівень освітленості, який на Марсі приблизно вдвічі менше, ніж на Землі. Студенти відтворили в своєму дослідженні й цю характеристику. На Марсі рослини ростимуть в теплицях, де буде підтримуватися близька до земної атмосфера. До того ж ці теплиці будуть включатися в систему обороту повітря. Рослини будуть споживатимуть вуглекислий газ, який видихається мешканцями бази, і виділяти кисень.

У марсіанських теплицях потрібно буде підтримувати постійний рівень вологості, щоб ґрунт не висихав. Ще одна проблема – щільність ґрунту, через яку важко пробитися корінню рослин. Студенти вирішили цю проблему шляхом змішуванням ґрунту з подрібненим картоном або вермикулітом. Картон, на думку викладача, краще, так як він може бути частиною упаковки товарів, що поставляються на Марс, і не доведеться везти з собою зайвий вантаж.

За підсумками експерименту, у відтворених в лабораторії марсіанських умовах добре почувають себе капуста, батат, морква і цибуля, кульбаби, деякі види салатів, базилік, часник і хміль. За смаком вони не відрізнялися від земних рослин. Горох і шпинат загинули через спеку, однак, якщо цю проблему вирішити, ймовірно, виживуть і вони.

Вчений звертає увагу на ймовірний ризик: деякі зелені овочі (наприклад, шпинат та капуста) набирають залізо з ґрунту, можливо, рослини міститимуть забагато заліза, що може бути небезпечним для здоров’я людини. У наступному році вчений планує перевірити вміст цієї речовини в рослинах.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-marsi-mozhna-vyroblyaty-pyvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати