На міні-фермі у Запоріжжі методом гідропоніки вирощують зелену цибулю

На міні-фермі у Запоріжжі методом гідропоніки вирощують зелену цибулю

На міні-фермі методом гідропоніки у виробничих обсягах вирощують цибулю. Підприємство обладнали у орендованому напівпідвальному приміщенні, розміром 50 м². Палети з розсадою розташовують на стелажах у два яруси. Для пророщення зелені використовують додаткове освітлення, пише shotam.info.
 

 

Зелені вдається зібрати від 30 до 40% від кількості посадкового матеріалу. Від висадженого обсягу це може бути від 10 до 50 кілограмів. Урожай, з моменту посадки, можна зібрати вже за 20 – 30 днів.

 

“Зараз вирощуємо зелену цибулю. Продукція продається чудово. Маємо постійних покупців. Познайомилися з оптовиком, який закуповує нашу зелень для ресторанів Запоріжжя. Готуємо зелень і для дрібного опту”, – розповів Ілля Волошин.

Ідея відкрити такий бізнес прийшла кілька років тому. Коли Ілля ще служив у Збройних силах і перебував в зоні АТО. Рішення прийшло спонтанно. Хоча батьки займалися подібним вирощуванням, але це було більше для себе, як розвага. Вирішили, що хобі можна перетворити на бізнес. Почали цікавитися, читати. Знайшли інформацію про метод гідропоніки. Взялися за втілення ідеї в життя.

Вклали у виробництво немаленькі кошти. Виявилося, що у цьому бізнесі багато нюансів і немає такого, щоб за місяць-два він повністю себе окупив. Та за бізнес-планом, на рівень прибутковості мають вийти через два роки.

На розвиток міні-ферми підприємці отримали грант у 15 тисяч гривень від міжнародної організації з міграції. Ці гроші витратили на обладнання, освітлення.

Міні-ферма споживає небагато. Щомісяця на зрошення йде до 3 кубів води. Коли цибуля виросла, всю воду зливають, миють обладнання і саджають по-новій. На електроенергію щомісяця витрачають до 400 гривень, оскільки для освітлення використовують Led-лампи.

Зараз в приміщенні стоїть буржуйка і пелети, виходить дешевше, ніж газ. На опалення щомісяця витрачають до 1000 гривень.

“Основна проблема, яка виникла з самого початку – не було достатніх навичок і досвіду ведення такої справи. Це значно важче, ніж можна прочитати в інтернеті. Проте з кожним місяцем процес стає все кращим, нам подобається”, – каже Ілля Волошин.

 

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-mini-fermi-u-zaporizhzhi-metodom-hidroponiky-vyroshchuyut-zelenu-cybulyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати