Tempo950x100

Tempo300x100

На Одещині на базі горіхового кооперативу створять медовий кластер

На Одещині на базі горіхового кооперативу створять медовий кластер

Господарство давно вже хотіло отримати медоносну базу для виготовлення власного продукту “Ukrainian honey food” – горіхова паста з медом. Підприємство не бачить для себе створення власної пасіки. Тому пішли шляхом створення кооперації з пасічниками, але поки їх спроби були безрезультатними, повідомляє «Агроюг»

«Ми спочатку йшли по шляху власної пасіки. Власна пасіка – це утопія. Ми стикаємося з людським фактором і не можемо його механізувати. Ми намагаємося навпаки притягнути бджоляра до нас на нашу медоносну базу. Тобто ми хочемо створити медоносну базу, для того щоб пасічник зі своїми бджолами їхав до нас і міг, умовно кажучи, на наших територіях пасти своїх бджіл. Поки ми не знайшли розуміння з пасічниками, вони не готові до такої кооперації, і вони вважають, що ми навпаки повинні їм заплатити. Тут інша ситуація, я їх розумію. Основні культури запилюються бджолами. Волоський фундук і горіх запилюються вітром, тому ми не потребуємо бджіл. Тому процес кооперації перебувати в розробці. У нас, який рік поспіль, прямо перед початком сезону бджоляр йде, і ми різко беремо наступного. Причому, йдуть не попрацювавши ні дня. Поки ми не знайшли спосіб як підкрастися до душі бджоляра, але ми також і не бачимо себе в створенні величезної пасіки», – каже Тулба.

Для залучення пасічників підприємство також спільно з Інститутом біотехнологій розробляють технологію висадки квітучих трав-сидератів.

«Наше основне завдання поєднати, що б трава була і медоносом і доповнювала наше господарство. У нас є певні види захворювання, види шкідників, і ми хочемо підібрати ті трави, які цих шкідників будуть пригнічувати », – повідомляє керівник кооперативу.

Тулба повідомив, що зараз спільно з фондом адміністрації на базі кооперативу запущено створення медового кластера.

«Ми хочемо навколо себе об’єднати медовиков і ягідників і робити на нашій базі продукти: мед з горіхами і мед з ягідними наповнювачами. Також ми придбали обладнання для виробництва медового квасу і з наступної весни будемо його запускати », – розповідає Тулба.

В рамках цього кластера кооператив хоче виробити для себе модель розвитку і обопільно вигідної співпраці з бджолярами.

«Зараз ми не можемо знайти цей момент кооперації, коли буде вигідно нам і пасічникам. Ми зараз залучили фахівців, для того що б спільно виробити рішення цієї проблеми. Швидше за все, ми візьмемо на себе виготовлення вуликів для бджолярів. Вони, в свою чергу, будуть частково розраховуватися з нами медом. Поки ми бачимо, що в рамках закупівлі, якщо бджолярі будуть готові працювати з нами по безготівковому розрахунку, то ми зможемо платити їм на 20% більше ціну на відміну від виробників», – резюмує Павло Тулба.

Нагадаємо, кооперативом «Горіх Причорномор’я» закладено більше 150 гектарів змішаного саду (горіх-фундук, горіх-шипшина) і власний розплідник горіха волоського і фундука. Також господарство пробує вирощувати на коренях фундука трюфель.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-odeshchyni-na-bazi-horihovoho-kooperatyvu-stvoryat-medovyj-klaster
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати