Tempo950x100

Tempo300x100

На Одещині висадили клонований фундук

На Одещині висадили клонований фундук

Про це повідомляє інформагентство “Траса Е-95”.

На відміну від традиційних способів насіннєвого і вегетативного) ін-вітро являє собою мікророзмноження в лабораторних умовах, завдяки чому з однієї сильної і здорової бруньки можна отримати тисячі рослин, які зберігають властивості і характеристики маточного матеріалу.

Цей спосіб вже отримав достатнє поширення за кордоном, а в Україні його почали використовувати нещодавно.

Як розповів керівник господарства Олександр Пономаренко, на підприємстві тривалий час вивчали досвід зарубіжних і українських колег, перш ніж зважилися на експеримент.

Вже доведено, що рослини ін-вітро – це хороша можливість розмножити у величезній кількості і в стислі терміни однорідний безвирусный посадковий матеріал.

Крім того, зелені клони розвиваються набагато швидше і гармонійніше рослин, отриманих шляхом одирки від материнського куща. Відповідно вони раніше вступають в період плодоношення. А той факт, що рослини ін-вітро не містять в собі спочатку вірусів, дає можливість сподіватися, що вирощувати їх можна буде, не застосовуючи хімікатів.

Першим придбанням підприємства стали фундуки двох сортів – тонда де романо (промисловий) та еніс (столовий). Зробили їх в Одесі в лабораторії In Vitro, що продемонструвала перший позитивний досвід мікророзмноження рослин в Україні.

Ізмаїльські горіховоди висадили клони фундука в кокосове волокно, просочене спеціальними поживними речовинами, і накрили плівкою. Трохи пізніше їх пересадять у невеликі контейнери, в яких саджанці простоять вже до весни. Навесні зміцнілі рослини пересадять у відкритий грунт.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-odeshchyni-vysadyly-klonovanyj-funduk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати