Tempo950x100

Tempo300x100

На Одещині зафіксували масовий мор бджіл

На Одещині зафіксували масовий мор бджіл

Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

Інцидент стався на землях ПСП «Агропродукт». Рапсові поля були оброблені інсектицидом, який дуже токсичний для бджіл. Їм можна обробляти поля до цвітіння або після, але ніяк не в період активного цвітіння, коли працює бджола.

В цей час біля полів перебувало шість пасік. Постраждало близько 800 бджолосімей. Звичайно, порахувати бджіл складно. Але бджолярі говорять про приблизно один мільйон загиблих бджіл. Тільки у одного бджоляра загинули 125 бджолосімей. Матеріальний збиток – колосальний.

За інформацією управління агропромислового розвитку РДА, усім сільгосппідприємствам та сільським радам були направлені листи про необхідність попередження бджолярів керівниками господарств при проведенні обробок посівів. Так, згідно ст.37 Закону України «Про бджільництво» сільгосппідприємство, що готується провести обробку посівів інсектицидами, зобов’язана через засоби масової інформації не пізніш як за три доби повідомити бджолярів.

Зазначається, що цього зроблено не було.

Коли почався масовий мор, бджолярі звернулися до райдержадміністрації. На місце події виїхали фахівці райдержадміністрації на чолі з в.о. голови РДА Андрієм Кучмієвим та фахівецем районного відділу Держпродспоживслужби.

«Ми зафіксували масову загибель бджіл у вуликів. Взяли загиблих бджіл для проведення експертизи. Проїхавши на оброблені поля, також були виявлені загиблі бджоли і взяті проби, які відправлені на експертизу до Ізмаїльської міжрайонної лабораторію. Якщо факт отруєння підтвердиться, бджолярі мають право звернутися до сільгосппідприємства для компенсації збитків», – розповів завідувач юридичного сектору райдержадміністрації Семен Федоренко.

Бджолярі, які зазнали значних збитків, написали заяву в правоохоронні органи.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-odeshchyni-zafiksuvaly-masovyj-mor-bdzhil
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати