Tempo950x100

Tempo300x100

На окуповану територію постачають тонни харчів під наглядом фіскалів

На окуповану територію постачають тонни харчів під наглядом фіскалів

Про йдеться у розслідуванні «Донбас. Реалії», пише agroday.com.ua.

Мова йде про контрольно-пропускний пункт «Майорськ», де в кінці 2016 року з’явився новий гуманітарно-логістичний центр — ТОВ «Центр Логістик Груп». Ринок відкрили з подачі місцевої влади спеціально для жителів окупованих територій, щоб вони могли купувати продукти українських виробників.
Але місцеві підприємці стверджують, що ринок використовують для інших цілей — як такого ринку насправді й немає. Логістичний центр став лише ширмою, а торгувати там дозволено тільки «своїм».

«Це перевалочна база. Будь-який обсяг товару замовляєте, його привозять, і в цей день ви його відвозите в ДНР», — говорить один з бізнесменів, яким так і не дозволили торгувати на «ринку».

Нелегальна схема виглядає наступним чином: вантажівки з продуктами, які попередньо замовляють на підконтрольній території Україні, їдуть через КПП під приводом торгівлі в логістичному центрі. Туди ж, але з протилежного боку на мікроавтобусах приїжджають так звані «кур’єри». Кожен з них, щоб формально не порушувати порядок перетину КПП, отримує 75 кг продуктів. Далі машина з кур’єрами направляється в сіру зону, де її вже чекає вантажівка. У неї й перевантажують весь товар.

За кожну ходку кур’єр отримує 150 рублів. Наймані працівники переміщуються туди-сюди, і якщо раніше фіскальна служба це контролювала, то зараз – ні, каже підприємець.

За словами Левка Стека, автора розслідування, таким чином на окуповану територію потрапляють десятки тонн товарів. За кожен кілограм сплачується так зване «мито» бійцям ДНР. «Чи не схоже це на фінансування тероризму?» — задається він питанням на своєму Facebook.

Біля самого центру які-небудь ознаки роботи відсутні — ні продавців, ні покупцов, ні товарів на прилавках. Хоча існує ринок більше року.

Про наявність схем кажуть волонтери та активісти. Директор центру Артем Скрипченко незаконну діяльність заперечує, і говорить, що якісь бізнес-інтереси переслідує в останню чергу.

Бійці підрозділу «Фантом», які борються з контрабандою, стоять на виїзді з ринку і теж запевняють, що все знаходиться під контролем.

А от у представників громадської організації «Фундація 101», яка стежить за дотриманням прав людини на КПП, враження від роботи логістичного центру – неоднозначні. Андрій Богданович, керівник організації, підозрює центр в махінаціях. «Машини під’їжджають, завантажують якісь товари ящиками, їдуть на неконтрольовану територію, під’їжджають наступні. Не схоже, що це просто торгівля», — говорить він.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-okupovanu-terytoriyu-postachayut-tonny-harchiv-pid-nahlyadom-fiskaliv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати