Tempo950x100

Tempo300x100

На озброєння споживачам молока: як обрати якісний і безпечний для здоров’я продукт

На озброєння споживачам молока: як обрати якісний і безпечний для здоров’я продукт

Проблема полягає у фальсифікатах та небезпечних бактеріях, яке молоко може містити — групи кишкової палички, золотистий стафілокок, синьогнійну паличку, тощо.

«Сире молоко, без будь-якої термічної обробки можна пити лише у тому випадку, якщо воно свіже, щойно видоєне, і якщо ви впевнені, що ваша корова здорова», — зазначає Жупінас Олена Іванівна, керівник проекту АВМ «Гуртовий збут молока».

Кип’ятіння молока перед вживанням є необхідністю. Проте, в деяких випадках навіть така термічна обробка не допомагає знищити золотистий стафілокок.

На базарах, щоб зберегти свіжість молока деякі недобросовісні продавці додають соду, нашатирний спирт, антибіотики (наприклад, левоміцетин). Таке молоко називають фальсифікатом. Розпізнати його можна за неприємним запахом.

Існують загальноприйняті ветеринарно-санітарні правила для ринків, згідно з якими якість і безпечність молока повинна бути документально підтверджена. Перед тим, як придбати молоко, попросіть продавця показати цей документ.

Магазинне молоко проходить термічну обробку на переробних підприємствах. Це може бути пастеризація, ультрапастеризація або стерилізування.

«Особливістю пастеризації молока є те, що під час обробки у ньому знищується патогенна мікрофлора, при цьому зберігається вміст деяких вітамін. Вона відбувається при температурі до 85 °C. Молоко витримується в таких умовах протягом декількох хвилин. Пастеризоване молоко може скисати тільки у випадку недотримання технологічних або санітарно-гігієнічних умов», — зазначає Олена Жупінас.

Якісне молоко має білий колір з легким жовтуватим відтінком, запах та смак мають бути без сторонніх ароматів. Зберігати його необхідно при температурі +8 градусів за Цельсієм. Маркування молока повинне відповідати державним вимогам. При виборі слід звернути увагу на позначку «відбірне цільне», на вид обробки молока, на склад продукту, на дату виготовлення і умови зберігання. Тара для молока має бути герметично запакована і прихована від сонячного світла.

Викликати підозру у споживача повинне молоко жовтого кольору або те, яке має блакитний відтінок або неприємний запах.

«Молоко, яке ви споживаєте має бути відомих торгових марок. Тоді можна бути впевненому в тому, що його виробляють підприємства, де впроваджені системи ISO та ХАССП. Вони гарантують виробництво безпечної продукції», — коментує Олена Жупінас.

Джерело: milkua.info

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-ozbroyennya-spozhyvacham-moloka-yak-obraty-yakisnyj-i-bezpechnyj-dlya-zdorovya-produkt
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати