Tempo950x100

Tempo300x100

На півдні України відроджують вирощування чуфи

На півдні України відроджують вирощування чуфи

У 30-х роках минулого століття на Херсонщині вирощували близько 100 га чуфи для Одеської кондитерської фабрики, тому ця культура для південного регіону не новинка. Про це повідомляє «АгроЮг».

В Україні виведено такі сорти, як «Фараон», «Новинка». А спеціально для півдня України — «Снігурівський» і «Інгульський».

Чуфа родом із Середземномор’я, де у неї є безліч назв: земляний мигдаль, сить, тигровий горіх, смикавець їстівний.

Для вирощування цієї рослини найкраще підійде ґрунт з легким механічним складом. За порадами фахівців, перед посадкою горішки чуфи необхідно замочити у воді на 3-4 дні, міняючи воду щодня. Після того, як кущі розростуться, їх підгортають як картоплю. Взагалі сама агротехніка вирощування чуфи дуже схожа з агротехнікою вирощування картоплі.

Викопують чуфу дуже обережно, тоді, коли почне жовтіти бадилля. До цього моменту бульби добре встигнуть визріти і накопичити в собі велику кількість масла. Висушені горішки можуть зберігатися в сухому приміщенні при температурі 10-18°С протягом 2-3 років, зберігаючи при цьому схожість і свої смакові якості. Єдиною проблемою є те, що якщо вирощувати чуфу в промислових об’ємах, то збирати її механізовано не представляється можливим, бо для цього потрібна спеціальна збиральна техніка.

Якщо висадити горішки наприкінці квітня, то сходи будуть вже через 10-15 днів. Можна також вирощувати рослину і через розсаду. Для цього посадковий матеріал висаджують в парниках або теплицях у торфоперегнійні горщики, стаканчики, заповнені ґрунтовою сумішшю, або в модні сьогодні таблетки для вирощування розсади.

Вартість бульбочок для посадки чуфи у приватних виробників обійдеться вам за 100 г близько 30 грн (170 – 180 шт.), вартість в інтернет-магазинах за 3 г — 4,5- 6 грн. Чуфу для вживання в їжу в упаковці вагою 200 г можна купити за 85 грн, а Орчату (напій, виготовлений із горішків чуфи) — за 247 грн/л.

Горішок чуфи — найкалорійніший з усіх горіхів (жирність 35%). Також чуфа багата на мікроелементи, які є дуже важливими для людини: йод, натрій, калій, мідь, селен, цинк.

Довідка: Чуфа однорічна в умовах України, трав’яниста рослина з сімейства Осокових. Висота куща становить 30-100 см. Чуфа тепло-, світло- та вологолюбна рослина. Однак, не любить різких коливань температур і перезволоження.

Джерело: kurkul.com

Перегляди: 21
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-pivdni-ukrayiny-vidrodzhuyut-vyroshchuvannya-chufy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати