Tempo950x100

Tempo300x100

На Рівненщині планують вирощувати овочі без грунту і сонця

На Рівненщині планують вирощувати овочі без грунту і сонця

Адже саме такою ідеєю останнім часом живе рівненський підприємець Станіслав Дубровський, який має на меті створити у Рівному ферму з вирощування овочів, ягід та зелені за допомогою вертикальних гідропонних ферм зі штучним освітленням, пише superagronom.com.

Закриті вертикальні ферми вирощують овочі і зелень за принципом гідропоніки — на мінеральних поживних розчинах. Культури отримують ідеальну кількість вологи та поживних речовин, які проникають безпосередньо у коріння з водою в повністю контрольованому середовищі.

Технологія дозволяє вирощувати більше 50 видів овочів на меншій території у вдвічі коротший термін. При цьому обсяг врожаю в п’ять разів перевищує аналогічний показник на традиційних фермах.

«Ми розробили, в першу чергу, кероване штучне освітлення, що дозволяє нам змінювати налаштування освітлення без ручних маніпуляцій на всій фермі. Головна особливість вертикальної гідропонної ферми у тому, що рослини замість сонячного світла отримують підсвічування від світлодіодів, а їх розвиток відбувається в повністю контрольованому середовищі», — розповідає Станіслав Дубровський.

За словами ініціатора проекту, за такою технологією основні технологічні витрати вимірюються вартістю освітлення і складають 85% від загалу. Підігрів не використовується, оскільки розсіювана потужність світлодіодів є достатньою для обігріву. Різниця технологічної вартості культур коливається в межах 50-70%.

«Рослини споживають вуглекислий газ, а виробляють чистий кисень. Тобто це екологічно чисте виробництво. Окрім того, екологічною є і сама продукція, адже при вирощуванні в вертикальних фермах культури не страждають від шкідників, а тому не використовуються нітрати/пестициди/гербіциди. Це — чистий екопродукт», — додає Станіслав Дубровський.

Наразі підприємець хоче ініціювати звернення до керівництва міста з метою надання відповідних виробничих потужностей для реалізації проекту з будівництва вертикальних ферм.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-rivnenshchyni-planuyut-vyroshchuvaty-ovochi-bez-hruntu-i-soncya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати