Tempo950x100

Tempo300x100

На Тернопільщині відновлять роботу спиртозаводу з 110-річною історією

На Тернопільщині відновлять роботу спиртозаводу з 110-річною історією

Зустріч із трудовим колективом заводу відбулася у рамках робочої поїздки керівника ДП «Укрспирт» Юрія Лучечка спиртозаводами Тернопілля, пише zik.ua.

До складу делегації увійшли голова профспілки «Укрспирту» Віталій Сосницький, перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак, народні депутати України від Тернопільщини – Олег Барна і Микола Люшняк.

Уже три роки не працює Борщівський спиртозавод, але тепер ДП «Укрспирт» планує відновити його діяльність. Для цього потрібно об’єднати зусилля місцевої влади, Верховної ради України і першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва. Цією проблематико займаються депутатські групи Львівщини і Тернопільщини.

«Потрібно об’єднатися, щоби підприємство могло випускати рентабельну і конкурентоздатну продукцію. Для цього потрібна тісна співпраця і депутатського корпусу і керівництва «Укрспирту» і Кабінету Міністрів і органів місцевої влади, – каже народний депутат України Олег Барна. – Тому, очевидно, якщо будемо у цьому напрямку працювати, це дасть нам можливість вийти на ринок. І, головне, зберегти підприємство та дати людям роботу».

«Прийшов керівник «Укрспирту» – йому треба дати мандат довіри мінімум на три роки. Нехай покаже роботу, – каже народний депутат Микола Люшняк. – Спирт сьогодні – це енергія. Ми маємо галузь, яку треба тільки запустити і дати їй поштовх. А тут її коливають. Розуміємо, хто це робить – з 2000 по 2017 року Україна втратила 70 відсотків спиртового ринку».

«Окуповані території і Крим – там був наш клієнт. Спиртова галузь Західної України забезпечувала і горілкою, і спиртом ці регіони. Сьогодні, на жаль, для нас це все втрачено. Внутрішній ринок горілки теж має динаміку до спаду, – окреслив проблематику зустрічі керівник ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко. – Основна наша задача – правильно проаналізувати ситуацію. За 2 місяці роботи ми вже бачимо, як можна поступово перепрофільовувати підприємства. Працювати над тим, щоби запрацювало виробництво спиртовмісної продукції. Найголовніше, щоб завод працював, сплачувалися податки, а люди – отримували гідну заробітну плату».

Під час відвідин делегація оглянула виробничі потужності підприємства. Тут обговорили перші кроки, необхідні для запуску спиртозаводу.

Прикладом для інших підприємств є Зарубинський спиртовий завод, який також відвідав керівник «Укрспирту». Тут вже кілька років виробляють компонент до моторного палива – біоетанол. Відбулася нарада з керівниками МПД та сільськогосподарських підприємств Тернопільської області за участі голови Тернопільської ОДА Степана Барни.

«Ті підприємства, які є рентабельними, мають працювати і далі. Ті підприємства, які не здатні виготовляти якісного спирту, мають бути перепрофільовані на виробництво біоетанолу», – зазначив під час зустрічі голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Наприкінці візиту керівник ДП «Укрспирт» Юрій Лучечко особисто випробував продукцію Зарубинського спиртового заводу, заправивши легковий автомобіль виробленим тут пальним.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-ternopilshchyni-vidnovlyat-robotu-spyrtozavodu-z-110-richnoyu-istoriyeyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати