На українському ринку очікується дефіцит часнику

На українському ринку очікується дефіцит часнику

Про це AgroPortal.ua розповів колишній часниковод Роман Пасічник.

За його словами, для того, щоб культура окупила себе, вона має вартувати мінімум 30 грн/кг з поля.

«Два роки я займався часником. Саджав від 2 до 20 га. Це було нерентабельно. У 2019-му покинув. Зробив ставку на інші культури. Картопля цьогоріч вигідна була, мав під нею 7 га. Почав садити цю культуру минулого року», — розповідає Пасічник.

За його словами, по-перше, ціна на часник зараз занизька. По-друге, його вирощування потребує значних затрат та багато ручної праці. Також він має довгий цикл вирощування: садити потрібно восени і доглядати до середини липня, в той час як ярі культури ростуть у полі кілька місяців. Окрім того, часник важко збирати.

Третій фактор — низька врожайність культури. За його підрахунками, вихід має становити не менше 8 т/га, а бажано — 10-12 т/га.

«Часник потребує чорнозему, а в мене – супісок. От ще в чому невдача», — каже фермер.

Також додає, що в наступному році, швидше за все, буде дефіцит українського часнику. Цьогоріч під ним засаджено дуже мало площ.

«Я надаю послуги з використання спеціалізованої техніки для саджання часнику виробникам, які вирощують до 5 га. Раніше черга на неї була з літа забита, а цьогоріч кількість замовників різко впала», — підсумував Пасічник.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-ukrayinskomu-rynku-ochikuyetsya-deficyt-chasnyku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати