Tempo950x100

Tempo300x100

На українських ринках майже 40% чорної ікри осетра нелегально виготовлені

На українських ринках майже 40% чорної ікри осетра нелегально виготовлені

Такі результати дослідження оприлюднив Всесвітній фонд природи. Таємні покупці з жовтня 2017 року по травень 2018 року збирали зразки чорної ікри та осетра в 6 містах України: Київ, Львів, Харків, Одеса, Дніпро і Херсон, пише 112.ua.

Таємні покупці брали зразки товару на ринках, у ресторанах і магазинах.

Пізніше ці зразки передали на дослідження в Інститут зоологічних досліджень ім. Лейбніц, який знаходиться в Берліні. Дослідження показали в якому місці були вирощені ці зразки: в акваріумі або дикого походження.

Всього в інституті досліджували 33 зразка чорної ікри та осетра. За результатами дослідження 13 з 33 зразків були виготовлені нелегально. Найбільше браконьєрської продукції знайшли в Києві та Одесі (50% у кожному місті). Найменше браконьєрського товару в Дніпрі, там результати дослідження зразків показали легальне походження товару.

Читайте також: Контрабанді всупереч: за яких умов можливий успішний бізнес з виробництва осетрової ікри?

Дослідження показало, що найчастіше браконьєрська продукція попадалася на відкритих ринках. Показник нелегального походження чорної ікри та осетра, які продавали на ринках, складає 60%. У магазинах 90% вилучених зразків були акваріумного походження.

Також 45% вилучених зразків товарів мали у своєму складі компоненти, які не збігалися з компонентами, зазначеними в складі.

Всесвітній фонд природи дає кілька рекомендацій:

– купувати товар в мережевих магазинах;
– купуючи чорну ікру рекомендують вибирати перевірених виробників, а також звертати увагу на упаковку і перевіряти маркування: назва і адреса підприємства, дату виготовлення і термін придатності, назва виду риби, для імпортної продукції обов’язково повинен бути код CITES;
– купуючи осетер необхідно вибирати живу рибу і не купувати занадто велику або занадто маленьку рибу, які поширені на відкритих ринках Києва та Одеси.

Осетер є найбільш уразливим видом риб Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. 85% всіх осетрових знаходяться на межі вимирання. 6 видів риб осетрової групи занесені в Червону книгу. Їх вилов заборонений і є нелегальним. В Україні вилов цих 6 видів осетра заборонений з 2009 року. Деякі види осетрів вже мають статус зниклих, такі як осетер атлантичний і шип.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-ukrayinskyh-rynkah-majzhe-40-chornoyi-ikry-osetra-nelehalno-vyhotovleni
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати