На вертикальних фермах збирають по 12 врожаїв на рік

На вертикальних фермах збирають по 12 врожаїв на рік

Однією з перших переваги нового тренда в сільському господарстві оцінила Японія. Відразу кілька компаній побудувало в країні багатоярусні гідропонні господарства, які виробляють врожаї в режимі нон-стоп і вже приносять перший прибуток, пише agrarii-razom.com.ua.

Японія однією з перших стала відкривати «фабрики рослин» ще в 1980-і роки, і сьогодні їх кількість зросла до 182, пише IEEE Spectrum. Найбільша вертикальна ферма належить компанії Spread – її гідропонний «завод» Kameoka складається з двох корпусів площею 900 кв. м, а загальна площа грядок перевищує 25 000 кв. м. Щодня Spread виробляє по 21 000 качанів латуку – і це лише початок. Цієї осені компанія відкриє в Токіо вдосконалену ферму Techno Farm. Автоматизовані грядки будуть виробляти в два рази більше продукції – приблизно по 648 качанів на квадратний метр.

Вертикальні гідропонні ферми не потребують грунту, свіжого повітря, сонячне світло і великі запаси води. Як зазначає кореспондент IEEE Spectrum Гаррі Гольдштейн, часто такі господарства розташовуються в занедбаних офісних будівлях і нагадують бібліотеки, де замість книг на полицях розташовуються діжки з рослинами, а в якості підсвічування використовуються світлодіоди.

В одному з таких приміщень знаходиться ще одна японська ферма – VegetaFarm. На території площею 160 кв. м ростуть зелені листові овочі, і щодня «фабрика» виробляє 1000 качанів латуку. Рослини отримують поживні речовини від розчину, в який занурені коріння. Також на фермі штучно генерується необхідний рівень CO2 в повітрі, а світлодіоди імітують сонячне світло, освітлюючи рослини 16-17 годин в день. Для деяких рослин спеціально підбирають систему освітлення і набір поживних речовин – так фермери можуть впливати на смакові властивості овочів.

В середньому на вертикальних фермах урожай сходить за 30-60 днів в залежності від виду рослин. Завдяки цьому власники «рослинних заводів» збирають не по три врожаї на рік, а по 12.

Погодні умови та шкідники не впливають на рослини. Більш того – їх навіть не доводиться обробляти пестицидами і хімікатами. Деякі ферми не миють свою продукцію перед упаковкою, так як її можна їсти прямо з грядки, не боячись отруїтися.

Установка VegetaFarm середнього розміру з повним комплектом устаткування обходиться в $ 1 млн. Мало хто готовий вкладатися в такий метод виробництва. За даними Yano Research Institute, в 2013 році індустрія вертикальних ферм в Японії оцінювалася в 3,4 млрд ієн ($ 31,2 млн). Для порівняння – весь ринок овочів в країні в той період оцінювався в 2,25 трлн ієн. А значить, вертикальні ферми займають лише 0,15% ринку.

Але, як вважає один з ідеологів вертикальних ферм Діксон Деспомье, Японію слід вважати світовим лідером ринку. «Фабрики рослин» в країні розташовуються недалеко від міст і їх число росте з кожним роком. Для порівняння – в США в 2017 році нарахували лише 56 комерційних вертикальних ферм, причому до них належать не тільки гідропонні і аквапонні господарства, але і теплиці на дахах будинків. Слідом за Японією і США йдуть Тайвань і Китай, які також інвестують в будівництво вертикальних грядок.

Деякі експерти вважають, що вертикальні ферми принесуть величезну користь екології.

    Місту досить отримувати 10% овочів із закритої «фабрики», щоб звільнити 881 000 кв. км фермерських земель і скоротити стільки CO2, скільки було вироблено за 25 років. Але для цього території звичайних фермерських господарств потрібно знову перетворити в ліси, а для вирощування овочів доведеться будувати величезні багатоповерхові комплекси. – каже Деспомье.

Вертикальним фермам вдається привертати увагу і гроші інвесторів. Так, американський стартап Bowery недавно залучив $ 27,5 млн від великих венчурних фондів і відомих шеф-кухарів. Ферми Plenty ще рік тому отримали $ 200 млн від фонду SoftBank.

За прогнозами Grand View Research, до 2025 року ринок вертикальних ферм досягне $ 9,9 млрд, а значить, число гідропонних «фабрик» буде рости, а їх продукція буде користуватися попитом.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-vertykalnyh-fermah-zbyrayut-po-12-vrozhayiv-na-rik
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    Рада спростила обіг насіння бавовнику, він потрібен для виробництва пороху

    23 Квітня

    Делегація Мінагрополітики ознайомилася з досвідом виконання Північною Македонією аграрних програм для вступу в ЄС

    У Фінляндії запустили в продаж кавовий бленд, створений штучним інтелектом

    Польща планує обмежити використання ГМ сировини у виробництві кормів

    Піца і торти можуть вбити: у МОЗ розповіли, яка їжа підвищує ризик смерті

    БІЛЬШЕ НОВИН