Tempo950x100

Tempo300x100

На вирощуванні нуту можна побудувати високорентабельний бізнес

На вирощуванні нуту можна побудувати високорентабельний бізнес

Особливо люблять страви з нуту жителі Азії і Африки, його ще називають турецьким горохом. В Україні більше популярний звичайний горох, а нутом засіваються поки порівняно невеликі площі – в 2017 році всього 9 тис. га. Майже весь зібраний українськими аграріями урожай нуту призначений на експорт, оскільки внутрішній ринок цієї культури поки що не розвинений. Однак, все може зміниться досить скоро. Вже згадані послідовники здорового способу життя і вегетаріанці дуже цінують нут за високий вміст в його складі білків, вуглеводів та інших потрібних для організму речовин. Крім того, з нуту можна робити висококалорійні корми для сільськогосподарських тварин. Так що, недалекий той день, коли нут стане відомий широкому колу українців, а не тільки любителям екзотичних страв, таких як хумус або фалафель.

Проведені консалтинговою компанією Pro-Consulting маркетингові дослідження показують, що інвестувати у вирощування нуту в Україні вигідно вже сьогодні. Навіть при мізерному обсязі внутрішнього ринку, привабливі експортні ціни дозволяють побудувати на нуті високорентабельний бізнес. Це підтверджує і розроблений аналітиками Pro-Consulting бізнес-план організації підприємства з вирощування нуту.

Проектом передбачено виробництво нуту на площі 200 га. Розмістити господарство краще в південному регіоні країни, де через потепління клімату вже погано ростуть традиційні культури, а нут є самим посухостійкою рослиною серед бобових, недарма він такий популярний в посушливих регіонах. Саме на півдні України можна отримати врожайність нуту в 2 т/га, як передбачено бізнес-планом, але при цьому необхідно виконувати всі зазначені в ньому рекомендації.

Отже, для організації підприємства буде потрібно € 430 тис., Які будуть витрачені на покупку техніки для польових робіт, транспортних засобів, будівництво зерносховища, гаража, складів та інших необхідних споруд.

Щорічний врожай нуту становитиме до 400 тон, при продажу яких на експорт підприємство отримає € 300 тис. доходу. Відповідно до фінансової моделі, розробленої в рамках бізнес-плану організації підприємства з вирощування нуту, рентабельність продажів даного господарства складе 52%. Неважко підрахувати, що інвестовані в реалізацію проекту кошти повернуться у вигляді прибутку протягом трирічного періоду.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-vyroshchuvanni-nutu-mozhna-pobuduvaty-vysokorentabelnyj-biznes
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати