Tempo950x100

Tempo300x100

На вирощуванні тютюну можна пристойно заробити

На вирощуванні тютюну можна пристойно заробити

Про це пише газета “Експрес”

“Сходи цієї культури досить ніжні, тому ранньою весною висіваю насіння у ящики для розсади, – розповідає Микола Шарук. – Його можна висівати сухим, однак із власного досвіду можу порадити висівати попередньо пророщене насіння. Для цього потрібно висипати його в посудину, залити водою кімнатної температури та додати декілька кристаликів калійної селітри. Через добу насіння варто промити чистою водою та перекласти в коробку, застелену в два-три шари полотниною, поставити у тепле місце, періодично обприскуючи водою. Зазвичай на третій-четвертий день насінинки починають проростати. Отоді й час висівати, хоча деякі господарі чекають доки паростки будуть більшими. Роблю рядочки глибиною до півсантиметра і висіваю насінини на відстані не менше як п’ять сантиметрів. З огляду на те, як підростають рослинки, потрібно підсипати в ящики тонкий шар родючого грунту. І лише тоді, коли рослинки матимуть по два справжні листочки, їх можна буде висадити у відкритий грунт. Щоправда, робити це потрібно тоді, коли встановиться стабільна тепла погода й минуть загрози заморозків. Також за тиждень-півтора до пересаджування потрібно кожного дня двічі-тричі відчиняти вікно кімнати, де стоять ящики з розсадою, аби рослинки загартовувалися”, – радить Микола Шарук.

“Звісно, чим родючіший грунт, тим краще, – пояснює пан Микола. – З осені ми обов’язково вносимо оргдобрива. Тричі за сезон підживлюємо рослини. Вперше, через тиждень після того, як висадили їх у відкритий грунт. Для цього готую такий засіб: 30 г аміачної селітри, 20 г хлористого калію розводжу в десяти літрах води й поливаю ним рослинки. Через три тижні знову вношу добрива. Для цього кладу в 16-літрове відро кілограм курячого посліду та зо три пригорщі подрібненої кропиви. Заливаю десятьма літрами води й настоюю протягом двох тижнів. Періодично помішую, а тоді кожен літр настою розводжу в п’яти літрах води й підливаю рослини. Утретє вношу добрива через місяць – для цього купую спеціальні комплексні препарати для тютюну в крамницях”, – каже Микола Шарук.

“Догляд за рослинамине не є складним. Головне, в період посухи систематично підливати тютюн. Також час до часу потрібно розпушувати грунт на ділянці, очищувати її від бур’янів. З власного досвіду раджу видаляти бічні пасинки, що сприятиме тому, щоб листочки росли великими й мали стійкий аромат. Щодо урожаю, то його збираємо поступово і, розвісивши під навісом, висушуємо. З одного гектара урожайність великорослих сортів становить до 25 центнерів, а низькорослих – 15 – 17. Минулого року вартість кілограма сировини становила 60 гривень, тому прибуток на вирощуванні тютюну є пристойним”.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-vyroshuvanni-tyutyunu-mozhna-prystojno-zarobyty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати