На вирощуванні тютюну можна пристойно заробити

На вирощуванні тютюну можна пристойно заробити

Про це пише газета “Експрес”

“Сходи цієї культури досить ніжні, тому ранньою весною висіваю насіння у ящики для розсади, – розповідає Микола Шарук. – Його можна висівати сухим, однак із власного досвіду можу порадити висівати попередньо пророщене насіння. Для цього потрібно висипати його в посудину, залити водою кімнатної температури та додати декілька кристаликів калійної селітри. Через добу насіння варто промити чистою водою та перекласти в коробку, застелену в два-три шари полотниною, поставити у тепле місце, періодично обприскуючи водою. Зазвичай на третій-четвертий день насінинки починають проростати. Отоді й час висівати, хоча деякі господарі чекають доки паростки будуть більшими. Роблю рядочки глибиною до півсантиметра і висіваю насінини на відстані не менше як п’ять сантиметрів. З огляду на те, як підростають рослинки, потрібно підсипати в ящики тонкий шар родючого грунту. І лише тоді, коли рослинки матимуть по два справжні листочки, їх можна буде висадити у відкритий грунт. Щоправда, робити це потрібно тоді, коли встановиться стабільна тепла погода й минуть загрози заморозків. Також за тиждень-півтора до пересаджування потрібно кожного дня двічі-тричі відчиняти вікно кімнати, де стоять ящики з розсадою, аби рослинки загартовувалися”, – радить Микола Шарук.

“Звісно, чим родючіший грунт, тим краще, – пояснює пан Микола. – З осені ми обов’язково вносимо оргдобрива. Тричі за сезон підживлюємо рослини. Вперше, через тиждень після того, як висадили їх у відкритий грунт. Для цього готую такий засіб: 30 г аміачної селітри, 20 г хлористого калію розводжу в десяти літрах води й поливаю ним рослинки. Через три тижні знову вношу добрива. Для цього кладу в 16-літрове відро кілограм курячого посліду та зо три пригорщі подрібненої кропиви. Заливаю десятьма літрами води й настоюю протягом двох тижнів. Періодично помішую, а тоді кожен літр настою розводжу в п’яти літрах води й підливаю рослини. Утретє вношу добрива через місяць – для цього купую спеціальні комплексні препарати для тютюну в крамницях”, – каже Микола Шарук.

“Догляд за рослинамине не є складним. Головне, в період посухи систематично підливати тютюн. Також час до часу потрібно розпушувати грунт на ділянці, очищувати її від бур’янів. З власного досвіду раджу видаляти бічні пасинки, що сприятиме тому, щоб листочки росли великими й мали стійкий аромат. Щодо урожаю, то його збираємо поступово і, розвісивши під навісом, висушуємо. З одного гектара урожайність великорослих сортів становить до 25 центнерів, а низькорослих – 15 – 17. Минулого року вартість кілограма сировини становила 60 гривень, тому прибуток на вирощуванні тютюну є пристойним”.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-vyroshuvanni-tyutyunu-mozhna-prystojno-zarobyty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

    БІЛЬШЕ НОВИН