На Запоріжжі збирають урожай кизилу

На Запоріжжі збирають урожай кизилу

Запорізьку ягоду вже можна купити в київських супермаркетах, повідомляє Укрінформ.

Кизиловий сад в Новому посадили в 2013 році. Місце для нього спеціально не підбирали, просто у засновника саду – Сергія Ольшанського там була земля, на якій він вирішив вирощувати кизил.
«Раніше там був старий сад. За ним ніхто не стежив, 20 років, він був занедбаним. Старі дерева прибрали, нові висадили. Зараз площа саду становить близько 14 га, в ньому росте 12 000 дерев», – розповідає фермер Сергій Ольшанський.

Запорожці вирішили вирощувати органічний кизил, тобто без використання хімічних добрив, через що дерева вимагають особливого догляду.

«Буває і хворіють. Одного разу довелося висаджувати 3000 нових молодих дерев», – зізнається засновник саду і додає, що зараз всі дерева прижилися і дають урожай.

Цього року збирати кизил почали з 19 липня. Вже зібрали 10 тонн ягід.

Деякий час тому Ольшанський створив торгову марку Famberry, під якою випускає кизилову продукцію: компоти, варення, морс, соуси, пастелу. В цьому році вперше запорізьку ягоду можна побачити на прилавках супермаркетів. Першу партію вже відвантажили в магазини «Гуд Вайн», «Новус» та «Ашан».

Кизил називають шайтановою ягодою або чоловічою ягодою, він має безліч лікувальних властивостей. Тому у планах запорізького фермера налагодити виробництво настоянок, вина, а також застосовувати кизил в медицині і косметології.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-zaporizhzhi-zbyrayut-urozhaj-kyzylu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати