Tempo950x100

Tempo300x100

На Житомирщині француз вирощує енергетичну тополю на 45 га

На Житомирщині француз вирощує енергетичну тополю на 45 га

Власник плантації поділився досвідом у рамках проекту ООН/ГЕФ “Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні”, пише agro-business.com.ua.

Вирощувати тополю Жерару де Ля Саллю запропонував співвітчизник. Плантацію заклали у 2011 році. Тріску ТОВ «Біопроект» планувало продавати у Польщу, де знаходиться найбільша в Європі ТЕЦ на біопаливі. Пізніше довелося відмовитися від цього плану через зміни у законодавстві і шукати покупців біоенергетичного палива в Україні.

Партнери інвестували у проект 2000 євро на гектар. Оренда одного гектара щорічно обходиться у 600 грн.

За попередніми підрахунками плантація тополі окупиться через 9-12 років.

«Купував саджанці за кордоном по 10 центів, тоді як їх можна було б придбати в Україні по 4 центи – і вийшло б дешевше. Аби окупити частину витрат у перший рік, тополю зрізали і продавали на саджанці», – розповідає Жерар де Ля Салль. 

За його словами, урожай енергетичної тополі можна збирати кожні три роки.

«Перший раз я зібрав 37 тонн деревини з гектара. У 2019 році планую зібрати 45 тонн деревини з гектара і продавати по 840-910 грн/т», – розповідає фермер.

Покупців на таке біопаливо в Україні знайти нелегко, бо є більш дешева деревина для опалення, зауважує Жерар де Ля Салль, додаючи, що все-таки попит з кожним роком зростає і продажі будуть кращі.

Тополя не вимагає майже ніякого догляду, тільки у перший рік треба захистити плантацію від бур’янів.

«Один раз посадив – і збирай урожай протягом 20 років. За три роки стебло виростає висотою до 8 метрів, перші три-чотири цикли більш врожайні, а потім йде спад», – пояснює власник.

Вирощування тополі має декілька недоліків, зауважує Жерар де Ля Салль. «По-перше, тополю косять спеціальні комбайни, які доводиться орендувати у господарства, яке має понад 800 га під енергетичними деревами, бо купувати техніку для менших площ нерентабельно, – розповідає він. – По-друге, необхідно досушувати деревину, яка має після зрізання вологість 50-55%: в Україні котлів, які працювали б на паливі з такою вологістю, поки дуже мало, але в Бердичеві планують побудувати саме таку ТЕЦ».

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-zhytomyrshchyni-francuz-vyroshchuye-enerhetychnu-topolyu-na-45-ha
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати