Tempo950x100

Tempo300x100

На зростанні ціни на грушу в Україні заробляють не фермери, а імпортери

На зростанні ціни на грушу в Україні заробляють не фермери, а імпортери

Вітчизняні фермери в переважній кількості зберігають грушу максимум до грудня, а вже з Нового року пропозиція на ринку формується імпортною грушею. Ситуація на ринку не змінилась навіть після суттєвого подорожчання імпортних груш в 2014 році, в зв’язку із девальвацією гривні, пише Інфо-Шувар.

«Подорожчання імпортної груші, звичайно, вплинуло на її попит – в порівнянні з сезоном 2014/15 років, сьогодні ми імпортуємо вдвічі менше груш. Останні чотири сезони ціни на ринку незмінно починають зростати в листопаді, з жовтня по квітень груша в Україні дорожчає мінімум в 2-2,5 рази. Але, на цьому зростанні заробляють тільки імпортери, українська груша, як і раніше, присутня на ринку максимум до грудня», – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.

Як повідомила пані Гетьман, три роки тому українські фермери дійсно почали цікавитись вирощуванням груш, адже ціни, особливо в другій половині сезону, досить привабливі. Але, технологія вирощування і зберігання груш відрізняється від тієї, що використовується для яблука. Більшість українських фермерів взагалі не мали досвіду у вирощуванні і зберіганні груш, тому, зіткнулись із великою кількістю проблем. Саме через це, до цих пір знайти на ринку українські груші задовільної якості в другій половині сезону досить складно, зберігають груші після Нового року поодинокі українські господарства.

Втім, експерт впевнена, що українські фермери будуть більше інвестувати в грушеві сади найближчими роками. Цей сегмент виглядає набагато привабливішим, ніж вирощування яблука, ціни на яке сьогодні впали до критично низького рівня і їх суттєве зростання в другій половині сезону виглядає малоймовірним. За даними «Інфо- Шувар», сьогодні на найбільшом в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» вітчизняні груші пропонуються від 8 грн/кг (0,25 EUR/кг) до 27 грн/кг  (0,83 EUR/кг), в залежності від якості та сорту. Відбірна імпортна груша на гуртових ринках коштує 30-40 грн/кг  (0,93-1,24 EUR/кг). Слід зазначити, що в порівнянні з минулим роком ціни на якісні груші знизились лише на 30% , тоді, як ціни на яблука за рік впали у 2-2,5 рази.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/na-zrostanni-ciny-na-hrushu-v-ukrayini-zaroblyayut-ne-fermery-a-importery
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати