НААН планує створити науково-аналітичний центр «Агрокосмос»

НААН планує створити науково-аналітичний центр «Агрокосмос»

Про це заявив президент Національної академії аграрної науки України Ярослав Гадзало, повідомляє прес-служба НААН.

Він підкреслив особливе значення таких технологій для моніторингу стану земель. Щорічно Україна втрачає близько 15–20 т/га родючого шару ґрунту, а площа еродованих земель збільшується до 100 тис. га. Під час вітрової ерозії, і особливо чорних бур, втрати ґрунту можуть сягати 50–100 т/га. «Україна сьогодні, як одна з космічних держав, недостатньо використовує супутниковий інформаційний ресурс, що особливо важливо для сфери моніторингу та управління сільськогосподарськими територіями», — наголосив президент академії.

Водночас цей напрям намагаються розвивати науковці, у тому числі, аграрної академії. Президія НААН започаткувала на 2018-2020 року Цільову програму наукових досліджень «Аерокосмічні спостереження довкілля в інтересах сталого розвитку та безпеки як національний сегмент проекту Горизонт 2020 ERA-PLANET». За останнє десятиліття в колаборації з НАНУ, Державним космічним агентством та іншими установами виконано декілька важливих досліджень. Серед них моніторинг агроресурсів і прогнозування їхнього стану з використанням даних дистанційного зондування Землі, аналіз та прогноз впливу змін клімату на урожайність та валові збори зернових, дослідження з використання ДЗЗ при інтегрованому управлінні водними і земельними ресурсами в умовах зрошення. Заслуговує на увагу низка проектів з Нідерландами, Бельгією, Фінляндією стосовно розробки методик та технологій використання даних дистанційного зондування Землі при зрошенні тощо.

Продовжуючи цю роботу, НААН планує створити на власній базі науково-аналітичний центр «Агрокосмос». Проект буде вирішувати проблеми формування збалансованого аграрного виробництва, агроекологічного моніторингу, раціонального використання природно-ресурсного потенціалу, а також прогнозування розвитку АПК України в умовах змін клімату. «Діяльність центру спочатку апробуємо в дослідних господарствах академії з подальшим розповсюдженням набутого досвіду в цілому в агросфері України», — додав Ярослав Гадзало.

На засіданні Бюро Президії постановила розробити концепцію галузевої стратегії аналізу та використання супутникових даних у науковій та виробничій діяльності АПК (до 1 квітня 2019 року), надати пропозиції зі створення центру «Агрокосмос» (до 1 травня 2019 року), а також провести протягом наступного року міжнародну науково-практичну конференцію на тему: «Моніторинг агросфери, управління агроресурсами та прогнозування на засадах аерокосмічного дистанційного зондування».    

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/naan-planuye-stvoryty-naukovo-analitychnyj-centr-ahrokosmos
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати