Tempo950x100

Tempo300x100

НАБУ розслідує афери з продажу зерна і карбаміду

НАБУ розслідує афери з продажу зерна і карбаміду

У НАБУ розслідують афери чиновників Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) і підконтрольного йому ДП “СЕТАМ” у зв’язку з незаконним продажем зерна з елеваторів «Агроінвестгруп» і карбаміду з портових складів у Херсоні і Одеського припортового заводу. Про це пише 368.media посилаючись на матеріали кримінального провадження №42019000000000499 за ч. 2 ст. 364 КК.

Чиновників АРМА і ДП “СЕТАМ” підозрюють у зловживанні владою і змові з підприємцями і працівниками правоохоронних органів. Розслідуються операції з продажу зерна з елеваторів «Агроінвестгруп» — це ТОВ «Березівський елеватор», ЗАТ «Новомиргородський елеватор», ТОВ «Ізмаїльський елеватор», ТОВ «Рауховский елеватор», ТОВ «Заплазський елеватор», ТОВ «Білгород-Дністровський елеватор», ТОВ «Аліягський елеватор», ТОВ «Олексіївський елеватор», ТОВ «Миколаївський елеватор», ТОВ «Новоборовське хлібоприймальне підприємство» та ТОВ «Ера Грейн». Також правоохоронців цікавлять операції з продажу карбаміду, який зберігався на складах ДП «Херсонський морський торговельний порт» і ВАТ «Одеський припортовий завод» за заниженими цінами.

Нагадаємо, що стосується зерна збанкрутілого зі скандалом агрохолдингу «Агроінвестгруп», то його в АРМА продали за заниженою в 10 разів ціною. Домогтися визнання недійсними результатів електронних торгів на “СЕТАМ” поки вдалося фермерському господарству «Дінекс-Агро». Пшеницю і кукурудзу, які фермери зберігали на Ізмаїльському, Білгород-Дністровському та Аліягському елеваторах, в АРМА через ДП “СЕТАМ” продали фірмі «Мегелан плюс», керівником і власником якої значиться Ростислав Бабич із Сумської області, який в 2017 році був підозрюваним у крадіжці автомобіля. Суд визнав продаж зерна незаконним, але це мало що міняє — ТОВ «Мегелан плюс» вже встигло його перепродати.

Розслідування цих афер в НАБУ почали ще в середині червня 2019 року, але до активних дій перейшли тільки в грудні і почали з афери з продажем карбаміду, нагрянув з обшуками до покупця — главі і власнику київського ТОВ «Соіл Компані Лтд» жителеві Чернігівської області Денису Коротенко.

У нього вилучили документальні докази і носії інформації, на яких виявилися відомості про незаконну оборудку з продажу карбаміду: товарно-транспортні накладні, видаткові ордери, акти прийому-передачі, листування і т. п. Як виявилося, Коротенко мав зв’язки з чиновниками АРМА, ОПЗ і Херсонського порту, а також у правоохоронних органах.

Цікаво також, що ТОВ «Соіл Компані Лтд» було створене 1 квітня 2019 року — за п’ять днів до укладення угоди з продажу карбаміду. Крім того, у слідства є підстави вважати, що Коротенко діяв не сам — у ході вивчення вмісту його телефону слідчі виявили листування з невстановленими поки що особами, які давали йому вказівки щодо угод з карбамідом.

З урахуванням того, що вилучені при обшуку гаджети та документи, крім інформації про угоди містять дані про учасників корупційної схеми, 14 січня 2020 року Вищий антикорупційний суд наклав арешт на вилучене у ході обшуку майно.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nabu-rozsliduye-afery-z-prodazhu-zerna-i-karbamidu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати