НАБУ закриває Олега Бахматюка в банку

НАБУ закриває Олега Бахматюка в банку

Національне антикорупційне бюро активізувало слідчі дії в кримінальному провадженні за фактом привласнення стабілізаційних кредитів НБУ, виданих ПАТ «Віейбі Банк» (VAB Банк).

Як пише «ОЛІГАРХ», в середині серпня Солом’янський районний суд Києва задовольнив відразу кілька клопотань НАБУ. Одним визначенням детективам НАБУ був наданий доступ до документів, які знаходяться у розпорядженні Нацбанку – чеків і чекових книжках за 2014 рік Прат «Агрофірма Березанська птахофабрика», ТОВ «Птахофабрика Київська» і ТОВ «Карпатська нафтова компанія». Другим – право на вилучення оригіналів протоколів зборів акціонерів, наглядової ради, правління та вищого кредитного комітету ПАТ «Віейбі Банк», прийнятих протягом 2014 року.

Судячи за даними з зазначених визначень судів, НАБУ вдалося добути чимало цінної інформації в рамках кримінального провадження № 12016100000001664, яке дісталося підопічним Артема Ситника у «спадок» від головного управління Національної поліції у Києві. Зокрема, детективи розкопали, як виводилися кошти з ПАТ «Віейбі Банк», що належить власнику UkrLandFarming і агрохолдингу «Авангард» Олегу Бахматюку, напередодні його визнання неплатоспроможним 20 листопада 2014 р. І ці подробиці суперечать заявам Бахматюка, який неодноразово перекладав вину за «умертвіння» своєї фінустанови на тодішню главу Нацбанку Валерію Гонтареву.

«У нинішніх умовах тиск на банки – дурість. Так само, як і введення тимчасової адміністрації в VAB Банк. Був підписаний меморандум між Кабінетом міністрів, НБУ і нами про докапіталізацію банку. Ми досягли домовленості, що ми докапіталізуємо банк, і держава через Міністерство фінансів увійде в капітал банку в обсязі 4 млрд гривень. А тепер, після введення тимчасової адміністрації, зобов’язання держави через Фонд гарантування зросли до 8 млрд гривень… З VAB Банком я зробив все, що можна» – так по гарячих слідах прокоментував ситуацію зі своїм банком Бахматюк у листопаді 2014 року.

А на початку цього року в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» він заявив, що «Віейбі Банк» був першим серед системних банків, який «поклали», хоча акціонер реально вкладав капітал і готовий був вкласти ще». «Можете уточнити у екс-прем’єра Яценюка, у Шлапака. Це все було в кабінеті глави адміністрації президента. Я привіз гроші, і коли Гонтарєва зрозуміла, що ми реально виводимо банк з-під удару, вона, як чорт з табакерки, витягла лист першого заступника директора-розпорядника МВФ Девіда Ліптона і довела ситуацію до абсурду. Потрібно було взяти у Бахматюка $200 млн і, в разі чого, ввести тимчасову адміністрацію пізніше – якщо б ситуація не змінилася. Тоді банк можна було б врятувати, але мета була інша», – сказав Бахматюк.

У цій історії цікаво навіть не те, як та у якому вигляді Бахматюку вдалося привезти в Адміністрацію президента України $200 млн доларів (у стодоларових купюрах, наприклад, такий обсяг важить приблизно 2 тонни), а те, що він продовжує створювати собі імідж сумлінного акціонера, якого безпідставно позбавили життєздатного банку. Притому, що, за словами Гонтаревевой, VAB Банк перед введенням тимчасової адміністрації вивів з-під застав НБУ 3,4 млрд грн за рахунок «згортання» активів.

«Коли він (Бахматюк) купив VAB в 2011 р, то за період з 2011 до 2013 року депозитний портфель банку збільшився на 11,4 млрд грн. Всі гроші, отримані від населення, вкладалися в пов’язані компанії. Кредитний портфель за цей час збільшився на 13,4 млрд грн. Тобто він купив невеликий банк, зробив з нього великий, а гроші вклав у свій бізнес», – говорила Гонтарєва.

Як саме відбувалося «схлопування» та інші «оптимізаційні процеси» в ПАТ «Віейбі Банк», в який його «акціонер реально вкладав капітал і готовий був вкласти ще», можна простежити, проаналізувавши останні дані НАБУ. Наприклад, 14 листопада 2014 року (тобто менш ніж за тиждень до введення тимчасової адміністрації в ПАТ «Віейбі Банк») банком Бахматюка були повернуті депозити двом його великим клієнтам – Тростянецькому м’ясокомбінату в сумі 110 млн гривень, і шкіряному підприємству «Світанок» в сумі 266,445 млн гривень. Хоча на той момент вже діяла постанова НБУ про заборону дострокового повернення коштів пов’язаним особам банків, а обидва щасливих вкладника, як випливає з офіційної інформації в ЄДР, зараз офіційно контролюються Бахматюком.

18 листопада 2014 року компанія Quickcom Limited (володіла 86,8% акцій ПАТ «Віейбі Банк»), що належить Бахматюку, зажадала від нього достроково повернути кредит на суму 45 млн доларів, який був виданий компанії в квітні 2014 р. Це було зроблено в повному обсязі вже 20 листопада 2014 року, хоча задовго до цього фізособи-вкладники не могли місяцями забрати з банку Бахматюка свої депозити, отримуючи через касу по 1 тис. гривень в день.

У той же день 20 листопада 2014 р. спостережна рада банку Бахматюка схвалила залік часткових зустрічних однорідних вимог на суму 681,573 млн гривень, що виникли у його боржників – «Старовирський птахокомплекс», «Агроуніверсал ЛТД», «Інвестиційна компанія «Агросоюз РП» та «Мульті Фінанс», за рахунок коштів Quickcom Limited. У вказаному списку окремо можна виділити компанію «Мульті Фінанс», яка була винна ПАТ «Віейбі Банк» понад 560 млн гривень.

Ця компанія за паперами не належить власнику UkrLandFarming – згідно з даними ЄДР, нею володіє кіпрська Proskar Trading Limited, яка не розкриває реального бенефіціарного власника. Але про те, хто за нею стоїть, можна здогадатися за місцем реєстрації «Мульті Фінанс» – на вул. Коновальця (колишня вул. Щорса), 7/9 в Києві. Приміщення за цією адресою належать івано-франківської компанії «Імперово фудз» Олега Бахматюка, і довгий час тут базувався центральний офіс його другого банку «Фінансова ініціатива», де також була введена тимчасова адміністрація.

Перегляди: 10
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nabu-zakryvaye-oleha-bahmatyuka-v-banku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати