Tempo950x100

Tempo300x100

Нацбанк називає аграріїв найнадійнішими позичальниками та закликає їх фінансувати

Нацбанк називає аграріїв найнадійнішими позичальниками та закликає їх фінансувати

Регулятор банківської системи надав обнадійливі оцінки агропромисловому комплексу України та сфокусував увагу суб’єктів фінансового ринку на найбільш привабливих, за його версією, галузях АПК, пише agroday.com.ua.

На думку начальника відділу «ОТП Агро-фабрика» (є частиною «ОТП Банк») Івана Єрко, комерційні банки поділяють оптимізм НБУ, проте агарну галузь пріоритетною вважають лише деякі з них. І мають власне бачення перспектив взаємодії аграрного сектору і банків

Нацбанк у своєму звіті про фінансову стабільність виділив дві основні тези для аграріїв: 1) аграрна галузь – найбільш прибутковий сектор економіки України; 2) сільськогосподарські компанії демонструють найменшу частку проблемних кредитів. Фактично для банкірів це означає: «Кредитуйте аграріїв, тому що це найменш ризиковий сектор української економіки!». При цьому НБУ зазначає, що агровиробники практично повністю забезпечені обіговими коштами. Варто лише додати, що це є заслугою не тільки банків, але і дистриб’юторів та постачальників, які фінансують фермерів шляхом надання їм товарних кредитів.
У Національному банку звертають увагу також на те, що аграрії відчувають потребу в середньо- і довгострокових кредитних ресурсах на оновлення техніки, будівництво складів та елеваторів. У свою чергу, українські банки вже розробили і запустили велику кількість спеціальних програм, спрямованих на задоволення даного попиту – це лізингове та інвестиційне фінансування. У найближчі роки попит на такого роду фінансування буде тільки зростати. Тому банкіри зараз активно спрощують процедури і оптимізують процеси, щоб стати більш доступними для клієнтів. Зокрема, ОТП Банк спільно з IFC розробив і запустив в березні 2017 року спрощену та прискорену процедуру фінансування виробників зернових і олійних культур. Так, компанія з банком землі від 500 га може отримати попереднє рішення про фінансування за 1 день, а безпосередньо кредитні кошти – протягом 9 робочих днів. Клієнт може розраховувати на суму від 2 до 8 млн грн., при цьому в заставу може бути переданий виключно майбутній урожай.

Ключовою для комерційних банків від НБУ є рекомендація фінансувати тваринництво. У поточний момент українські банки підходять до роботи з даним сектором сільського господарства з обережністю, оскільки у свинарів є проблеми через африканську чуму, а у виробників молока – внаслідок зниження попиту на продукцію і втрат російського ринку. Але зміни, які відбулися на макрорівні, говорять про те, що дана галузь буде активно розвиватися в найближчий період, відновлюючи втрачені позиції останніх років. З основних позитивних сигналів варто відзначити відкриття для тваринників ринку ЄС, підвищення цін на молочну продукцію та дозвіл на поставки в Китай замороженої свинини. Таким чином, від банків варто очікувати більш лояльних підходів при затвердженні лімітів для тваринників.

Нацбанк також рекомендує звернути увагу на борошномельні та зернопереробні підприємства, так як прибутковість цих напрямків останнім часом зросла. Комерційні банки вже фінансують подібного роду клієнтів, хоча дані угоди мають вибірковий характер.

Активний розвиток сільського господарства позитивно впливає і на суміжні галузі, які постачають свою продукцію агровиробникам. Так, НБУ рекомендує звернути увагу на машинобудівників та будівельні компанії, які виробляють елеваторне обладнання та будують склади. Адже агрокомпанії дійсно все ще відчувають потребу в потужностях для зберігання зерна, а ті потужності, які є в наявності, вимагають модернізації.

В цілому, звіт НБУ сповнений оптимізму в частині фінансування агровиробників. Цей оптимізм поділяють комерційні банки, для яких аграрна галузь вже є пріоритетною. Однак таких банків поки не багато, а для розкриття всього потенціалу сільського господарства України необхідна більш активна участь у фінансуванні всіх без винятку банків.

Перегляди: 23
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nacbank-nazyvaye-ahrariyiv-najnadijnishymy-pozychalnykamy-ta-zaklykaye-yih-finansuvaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    29 Березня

    Неадекватна поведінка та нервова реакція заступника міністра сільського господарства Польщі Колодзейчика завела перемовини в глухий кут

    28 Березня

    Експорт українського зерна у 2023/24 МР перевищив 34 млн тонн

    Біореактори під Гаагою стали вирощувати лабораторну свинину удвічі швидше, ніж раніше

    Кліматичні зміни треба розглядати як можливість розвитку агросектору

    Україна і Польща близькі до розв’язання зернового питання, але є нюанс

    Інформаційна довідка щодо отримання компенсацій за розмінування с/г земель – документ

    ФАО надасть українським аквафермерам 50 тонн кормів для риб

    Вінницька кондитерська фабрика “Рошен”  2023 рік закінчила зі збитком 14,7 млн грн

    Закупівельні ціни на кукурудзу в Україні активно зростають

    На Буковині планують абрикоси та черешні вирощувати у теплицях

    БІЛЬШЕ НОВИН