Tempo950x100

Tempo300x100

Надої і прирости по-новому: як створити молочне тваринницьке господарство

Надої і прирости по-новому: як створити молочне тваринницьке господарство

Сучасні вимоги ринку змушують тваринників переходити від екстенсивних до інтенсивних форм господарювання. Дана трансформація виражається в скороченні поголів’я ВРХ з одночасним збільшенням його продуктивності, повідомляють аналітики компанії Pro-Consulting.

Малюнок. Динаміка зміни поголів’я корів у 2008-2017 роках (станом на 1 січня 2017 року), тис. голів

Джерело: Держкомстат України
*Без урахування тимчасово окупованій території АРК і зони АТО

Використання в господарствах більш продуктивних порід худоби, використання передових технологій призвело до того, що скорочення поголів’я корів не приводило до зниження валового надою молока. Навпаки, до 2015 року спостерігалося зростання молочного виробництва, що досягло свого піку в 2014 році, коли було виготовлено майже 2 млн тонн молочних продуктів.
У 2015-2016 роках молочний ринок потрапив під дію негативних факторів, які були характерними для української економіки в цілому, так і внутрішньогалузевих. Це викликало подальше скорочення молочного стада і зменшення пропозиції продукції. Разом з тим, на державному рівні вжито заходів, спрямованих на подолання кризи в галузі. Були збільшені закупівельні ціни на молоко і розширена географія його збуту. Аграріїв перевели на загальний режим оподаткування. Замість пільг по ПДВ введені прямі дотації. В даний час український молочний ринок знаходиться в стадії трансформації під вплив нових умов і правил ведення бізнесу.
В умовах, що склалися, молочна ферма, побудована з розрахунком на застосування сучасних технологій тваринництва і галузевих вимог, матиме на українському ринку деяку конкурентну перевагу перед старими підприємствами. Бізнес-план, підготовлений фахівцями компанії Pro-Consulting, передбачає створення саме такого підприємства.
Для успішного функціонування ферми важливо на самому початку правильно вибрати місце її розміщення. Вона повинна розташовуватися з урахуванням оптимальної логістики доставки як кормів, так і готової продукції. Не можна допускати розміщення підприємства в неперспективних селах, які підлягають виселенню і переносу згідно з генеральним планом забудови.
На фермі планується утримувати 560 корів голштинської породи. На їх купівлю буде витрачена найбільша частка коштів – 35,7% від загальної суми. На обладнання ферми піде 21,2% коштів, а ще 21,4% інвестицій буде коштувати біогазова установка.
Бізнес-план розрахований на 7 років, за які проект повністю окупиться. При цьому роботи з будівництва та обладнанням ферми, а також закупівлі і реєстрації корів будуть виконані, згідно з планом, вже через півроку після старту проекту. В подальшому підприємство буде отримувати прибуток від реалізації молока і великої рогатої худоби в живій вазі.

Рисунок. Формування прибутку за проектом

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nadoyi-i-pryrosty-po-novomu-yak-stvoryty-molochne-tvarynnycke-hospodarstvo
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати