Tempo950x100

Tempo300x100

Найпівнічніша чайна плантація у світі знаходиться в Україні

Найпівнічніша чайна плантація у світі знаходиться в Україні

Про це пише “Агро-Центр”.

Все розпочалося далекого 1949 року. За вказівкою радянського керівництва на цій території було запропоновано провести такий собі незвичайний експеримент вартістю 10 мільйонів рублів – виростити теплолюбні південні сорти чаю, цитрусові та евкаліпт на півночі і, навпаки, північні рослини на півдні.

Грузинські, індійські, цейлонські, яванські та інші сорти чаю на Закарпатті уже на третій рік зростання дали врожай понад 2,5 тон з 2 га площі! Так виник сорт чаю зі своєрідними смаковими властивостями, на якому позначилися кліматичні особливості регіону.

Хоч результат увінчався успіхом, з часом плантація почала занепадати. Часта зміна власників господарства, а з початку 90-х ще й повна відміна фінансування згубно вплинула на дійсно унікальне для України місце. Зараз важко уявити масштаби експерименту, оскільки плантація поросла бур’янами, чагарниками, але попри все чай глибоко пустив українське коріння і бореться за існування. Проте найбільше, мабуть, вражає байдужість місцевого населення, яке цілеспрямовано з метою наживи викопує ще збережені чайні кущі і продає їх на ринку туристам, як “екзотичні дерева”.

Василь Комендар – професор ботаніки з Ужгорода належить до того кола осіб, яке прагне захистити і зберегти поле для нащадків. Адже для упорядкування території потрібно не так вже й багато коштів, а правильне інвестування у розвиток чайного бізнесу в Україні дало би прибуток вже після першого року вкладення у нього грошей. Однак ні влада, ні відомоство у с. Чинадієво, якому належать ці території, ні місцеве населення не переймаються подальшим майбутнім чайного поля.

Тому поки ми заварюємо чашку відбірного китайського чаю, плантація справжнього українського тонізуючого напою десятиліттями чекає на вирішення своєї долі.a

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/najpivnichnisha-chajna-plantaciya-u-sviti-znahodytsya-v-ukrayini
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати