Tempo950x100

Tempo300x100

Нам не страшний мораторій: ТОП-5 схем заволодіння сільгоспземлями

Нам не страшний мораторій: ТОП-5 схем заволодіння сільгоспземлями

Аграрний ринок захлиснули поглинання, фіктивні угоди, рейдерські захоплення та провокації. У процесах беруть участь всі – фермери, пайовики, власники агропідприємств та підставні фірми. За даними Міністерства юстиції, випадки земельного рейдерства зафіксовані практично у всіх регіонах. Але нерідко аграрії використовують легальні схеми заволодіння земельними ділянками.

LIGA.net виділила п’ять основних прийомів, яким користуються агрокомпанії для покупки найціннішого сільгоспактива, продаж якого за законом заборонений.

КОРИСНІ ДАНІ

Мораторій на продаж землі в Україні ввели в 2002 році. Він передбачає заборону купівлі-продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім викупу їх для суспільних потреб. Існують і інші табу: купівля-продаж і зміна використання цих земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; купівля-продаж ділянок, виділених на місцевості власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, крім передачі їх у спадщину; обмін земельної ділянки на іншу земельну ділянку; викуп їх для суспільних потреб, крім зміни цільового призначення земельних ділянок для передачі інвесторам.
 

Оренда на півстоліття

Ще недавно самим простим і зрозумілим способом отримати землю в користування була довгострокова оренда. За українським законодавством, вона обмежена терміном в 50 років. Але найчастіше свою роботу аграрії планують не більше, ніж на 10 років вперед.

Причому, якщо у приватників взяти наділ на такий тривалий час буває проблематично – землевласники зазвичай укладали короткострокові договори до п’яти років, то з держземлі, як, наприклад, в Національній академії аграрних наук, варіант півстолітньої оренди – цілком можливий.

Зараз ситуація ускладнилася. Легально укласти договір оренди сільськогосподарських земель без аукціону не можна. Однак угоди, які уклали раніше і які дійсні на сьогоднішній день, ніхто не розриває.

Договір емфітевзису

Право оренди на земельні наділи аграріїв нині не вражає. Адже якщо відкриється ринок продажу сільгоспземель, ймовірність того, що у землі з’явиться нові господарі, досить висока. Щоб виключити такий сценарій, багато хто вдається до укладення договору емфітевзису.

Це складне слово фактично є синонімом оренди, але має свої особливості. Наприклад, на відміну від оренди, в договорі емфітевзису не вказується термін використання об’єкта. Землю можна передати в користування на 100, 200 і більше років, тоді як оренда не може перевищувати 50-ти.

Крім того, користувач земель за договором емфітевзису, на відміну від орендаря, не платить помісячно за користування наділом. Найчастіше власник отримує повну суму за всі 100 і більше років відразу, що мінімізує згодом спілкування з новим користувачем земель.

Фіктивний обмін

Обійти мораторій можна просто обмінявшись активами. Тобто, укладаючи договір обміну земельними ділянками, можна змінити не тільки регіон присутності, але і вибрати собі більш родючий грунт, логістично зручне розташування наділів. Або зовсім виміняти землю на материковій Україні на ділянку на непідконтрольній території.

Безумовно, виграє тут той, хто ініціював обмін. Однак і колишній власник цінних соток не залишається у програші. При таких угодах екс-власники ділянок отримують хорошу “винагороду”. При цьому він не платить податок за угоду, що фактично відбулася. Виграють і держреєстратори, які вносять в кадастр ці зміни по часто фіктивним або просто формальним договорами.

Перший заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк недавно заявив, що доступ до кадастру незабаром стане обмеженим – його вже перевели на блокчейн.

Купівля даром

Чи знаєте ви, що будь-який українець може отримати від держави земельний наділ площею до 2 га для обробки і ведення домашнього господарства? Мораторію на її виділення немає. Тобто, формально фермером міг би стати кожен, але реалізовують своє конституційне право одиниці. Чому? Тому що площа землі, яка могла б стати підмогою для багатьох, скоротилася до мінімуму ще багато років тому. А схема, по якій земділянки віддають потрібним людям, процвітає і сьогодні. Яскравий приклад – виділення земель учасникам бойових дій на сході України. До справжніх ветеранів вони практично не доходять.

Як працює схема? Агрокомпанія, що задумала розширення, обіцяє допомогти з виділенням землі, збирає заяви з бажаючих її отримати і бере на себе всі клопоти щодо землевідведення. Але при цьому працює з держорганами і відповідальними чиновниками від імені заявників. Землю виділяють. Але розпоряджаються і обробляють її, попередньо заплативши заявнику, не зазначені в актах на землю люди, а компанія, яка супроводжує отримання цих документів.

Ще краще ця схема працює на “мертвих душах” – коли заявників або не існує зовсім, або вони померли, або живі, але навіть не підозрюють про спекуляції від свого імені.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nam-ne-strashnyj-moratorij-top-5-shem-zavolodinnya-silhospzemlyamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати