Tempo950x100

Tempo300x100

Нардепи урегулювали питання індексації нормативно грошової оцінки земель

Нардепи урегулювали питання індексації нормативно грошової оцінки земель

Зокрема, народними депутатами Олегом Кулінічем та Оксаною Продан було подано правки, що урегульовують питання індексації нормативно грошової оцінки земель на 2018 рік, повідомляє УКАБ.

За ухваленим рішенням, на наступний рік, НГО земель сільськогосподарського призначення не зміниться, оскільки коефіцієнт індексації, встановлено на рівні одиниці.

Крім того, відтепер, згідно доповнень до статті 12.3.3. Податкового Кодексу Державна фіскальна служба до 15 липня має публікувати затверджену на наступний рік нормативно-грошову оцінку земель на своєму офіційному веб-сайті , раніше за цією інформацією треба було звертатися до органів місцевої влади.    

При цьому платник податків звільняється від відповідальності, якщо у розміщеній на офіційному веб-сайті інформації, на основі якої він розраховував податкове зобов’язання, виявлено розбіжності між даними ДФС та даними офіційно оприлюдненого рішення про встановлення розміру місцевих податків, зборів або НГО.

Нагадаємо, що НГО земель сільськогосподарського призначення  використовується аграріями для розрахунку податків, орендної плати та різного роду державних мит за операції із земельними ділянками.

«Такі правки у Податковий Кодекс є своєчасними, оскільки, з березня цього року вступила в дію нова Методика нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, що актуалізувала дані оцінки земель, які діяли з 1995 року», – прокоментував Роман Граб, експерт із земельних питань Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Також бюджетом на 2018 рік, передбачено проведення загальнонаціональної нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, що може суттєво вплинути на оцінку с/г земель на всій території України.

Довідка:

До березня 2017 року діяла Методика нормативно грошової оцінки земель  формула якої базувалася на даних оцінки земель 1995 року, яка щороку індексувалась. В свою чергу дані 1995 року базувалися на інформації 70-80-х років.

На початку 2017 року в дію вступила нова Методика нормативно грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення, яка удосконалила формулу розрахунку додавши до розрахунку бал бонітету ґрунтів та актуалізувавши окремі дані, зокрема  показники рентного доходу, тим самим зробивши НГО земель сільськогосподарського призначення більш адекватною українським реаліям.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nardepy-urehulyuvaly-pytannya-indeksaciyi-normatyvno-hroshovoyi-ocinky-zemel
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати