Tempo950x100

Tempo300x100

Не хлібом єдиним: виробництво та споживання м’яса птиці (інфографіка)

Не хлібом єдиним: виробництво та споживання м’яса птиці (інфографіка)

Проте такі тенденції, здається, не надто характерні для українського ринку.  Адже, споживання м’яса птиці в розрахунку на 1 особу з кожним роком знижується. Хоча, причина цьому дещо інша.

Про це пише Аналітичний департамент УАК.

Серед усіх видів пташиного м’яса, найбільшу частину займає виробництво курятини, або бройлерів. Загалом, із 1,16 млн т вироблених в Україні минулого року на курятину припадає 84,2%.

Для того, щоб розуміти місце України на світовому ринку м’яса птиці, дослідимо «глобальних гравців». Так, п’ятірку найбільших виробників м’яса бройлерів формують США, Бразилія, ЄС, Китай та Індія. Україна займає 19 місце в світовому виробництві.

                                                          

Найбільші виробники м’яса бройлерів та Україна

Загалом, у структурі світового виробництва ці 5 країн займають майже 66% .За прогнозами на 2017 рік, виробництво в Бразилії (+0,53 тис. т) ,США (+0,42 тис. т),  Індії (+0,3 тис. т) та ЄС (+0,12 тис. т) зросте, в той час як в Китаї, у відповідь на зниження споживання, знизиться і виробництво на 1,3 тис. т.

Зважаючи на попередній рисунок, не є дивним і той факт, що найбільшими світовими експортерами є Бразилія (3,98 млн т), США(3,02 млн т) та ЄС (1,28 млн т).  Україна входить в десятку світових експортерів і займає 7 місце на глобальному ринку з обсягами 240 тис. т в 2016 році.

Структура світового експорту в 2016 році

З кожним роком виробництво м’яса в Україні збільшується, навіть не зважаючи на те, що рівень споживання знижується. Виробництво м’яса птиці є найбільш значим, остільки його частка в структурі виробництва серед інших видів м’яса (свинина, яловичина і ін.) становить понад 50%. Загалом, в 2016 році в Україні було виготовлено 1,67 млн. т. цього продукту, тоді як потреба для споживання українського населення становила 1,01 млн т. З рисунку також видно, що на відміну від яловичини, обсяги виробництва якої скорочуються, курятина нарощує виробництво, а обсяги свинини майже не змінилися.

Виробництво основних видів мяса в Україні

Ні для кого не секретом, що останнім часом ціна на м’ясо птиці значно піднялася, і не планує знижуватися в подальшому. З початку року ціни на м’ясо птиці на споживчих ринках зросли на 23%. Найбільший      стрибок спостерігається в період від кінця червня і до сьогоднішнього дня.   

Динаміка споживчих цін на м’ясо

Загалом приводом для зростання цін можна назвати декілька чинників. Перш за все – це зростання витрат на виробництво.

Коли ми говоримо про виробництво й підприємство, ми маємо розуміти, що це бізнес, а бізнес має приносити прибутки. Виробник не буде виготовляти збиткову продукцію. Тому, можна сказати, що зростання цін – це своєрідна реакція виробників на зростання витрат. Загалом з 2014 по 2016 рік витрати на виробництво м’яса птиці виросли в 1,7 р. і становили 1226,9 грн/ц готової продукції.

                                                            

Найбільших змін зазнали витрати на роботи та послуги сторонніх організації, які зросли майже у 3,4 р., витрати на корми збільшилися в 1,7 р., а на паливно – мастильні матеріали в 1,2 р.  Тим не менш, зростання витрат – це такий показник, який можна спрогнозувати, тому не можна сказати, що він мав вагомий вплив на різке подорожчання м’яса в 2017 році.

Більш вагомою причиною здорожчання м’яса птиці є збільшення обсягів експорту за кордон . Загалом за останні десять років український експорт зріс в 50 р. і надалі продовжує зростати. На сьогоднішній день основними експортерами м’яса птиці та її субпродуктів є Єгипет,  Нідерланди та Ірак. Так, надходження від експорту в ці країни в травні цього року становили 34785 грн/т, 48009 грн/т і 30229 грн/т.  В загальному в 2017 році вже було експортовано 169,5 тис. т м’яса, що на 27,4% більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

 Експорт м‘яса птиці

Як же експорт впливає на зростання ціни? Річ у тім, що виробництво м’яса в Україні лише на 150-170 тис. т вище, за обсяг необхідний для споживання. Експортуючи продукцію за кордон 240-250 тис. т, виникає незначний дефіцит на вітчизняних ринках, який і призводить до зростання ціни. Загалом же, це дефіцит компенсується за рахунок імпорту.

Чому виробних вивозить продукцію за кодон? Знову ж таки, справа в ціні. Кожен підприємець хоче мати максимальний дохід від своєї діяльності, адже так він зможе розвиватися й розширювати свої потужності. Якщо в Україні виробники можуть продати 1 кілограм курятини за 37,8 грн/кг, то наприклад в Нідерландах ця ціна на 8,1% вища.

  

Загалом же, зростання цін на м’ясо призводить до того, що люди починають менше його купувати і поступово переходять на субпродукти, які є дешевими. М‘ясо, яке імпортується в Україну – це знову ж таки переважно субпродукти, або продукція, яка використовується для технічних потреб, переробляється далі як корм для тварин.

Зважаючи на тенденцію минулих років та на ситуацію, яка зараз склалася, в найблищі місяці ціна на м’ясо птиці ще може зрости на 2-3 грн.

 

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ne-hlibom-yedynym-vyrobnyctvo-ta-spozhyvannya-myasa-ptyci-infohrafika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати