Tempo950x100

Tempo300x100

Нелегальний алкоголь виводить з бюджету України 360 мільйонів євро на рік

Нелегальний алкоголь виводить з бюджету України 360 мільйонів євро на рік

В Європейському союзі побоюються, що Україна може стати перевалочним пунктом для контрабанди нелегального алкоголю в Європу. Про це йдеться в матеріалі EU Reporter, пише УНІАН.

За інформацією видання, в Україні абсолютно неконтрольований і нерегульований ринок виробництва спирту, при цьому тільки в Україні досі існує державна монополія на його виробництво. «Тобто спиртова галузь знаходиться під повним контролем і в зоні відповідальності держорганів. За статистикою Міжнародного Валютного Фонду, виробництво нелегального спиртного в Україні сягає 60% – а це сотні смертей від отруєнь і мільйони євро, недоотриманих державним бюджетом.

Згідно з розслідуваннями української Антикорупційної правозахисної організації, принаймні половина державних спиртозаводів виробляє нелегальний спирт, а нелегальна горілка виробляється не кустарним методом, а на повноцінних лікеро-горілчаних заводах – 10 з 30 заводів займаються виробництвом контрафакту», – йдеться в матеріалі. Видання нагадує, що згідно з аудиту міжнародної компанії PwC, через «чорний ринок» бюджет України недоотримує близько 12 млрд гривень (360 млн євро) щорічно. «Фактично платники податків ЄС компенсують українцям те, що осідає в кишенях українських корупціонерів найвищого ешелону влади. ЄС виділяє в 2018 році 208 млн євро допомоги на боротьбу з корупцією, а нелегальний алкогольний ринок України забирає з бюджету країни 360 млн євро. Логіка взаємин ЄС-Україна досить дивна», – йдеться в статті.

За даними EU Reporter, питання щодо нелегального алкоголю з України вже активно обговорюються європейськими парламентаріями, вони будуть винесені до порядку денного найближчої робочої зустрічі з українським урядом. Також наголошується, що минулого року Євросоюз надав Україні безвідплатну допомогу на суму 174 мільйонів євро, в цьому році очікувані обсяги допомоги Євросоюзу становлять близько 208 мільйонів євро. Один з основних напрямків, що затверджений Європейською Комісією в рамках Стратегічного документу про допомогу Україні на 2018-2020 роки – це економічний розвиток, поліпшення бізнес-клімату і боротьба з корупцією.

Тим не менш, за даними Transparency International, рівень корупції в Україні у 2017 є найвищим в Європі, а країна погіршила позиції і посідає лише 130 рядок рейтингу боротьби з корупцією, на рівні з Іраном, Гамбією та Сьєрра-Леоне.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nelehalnyj-alkohol-vyvodyt-z-byudzhetu-ukrayiny-360-miljoniv-yevro-na-rik
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати