Tempo950x100

Tempo300x100

Неврожай суттєво вплине на курс долара

Неврожай суттєво вплине на курс долара

Експерти називають це однією з причин, по якій українців чекає чергове подорожчання продуктів. До неї додається зростання цін на паливо та добрива, а також бажання виробників заробити якомога більше, пише facenews.ua.

В цьому році аграрії вже зібрали більше половини полів — за їхніми підрахунками, Україна може зібрати близько 61 млн тонн зернових.

За словами віце-президента Асоціації фермерів і приватних землевласників України Віктора Гончаренка, урожай зернових культур знизився майже втричі.

«Урожай набагато менший, найгірший урожай в центральних регіонах. Наприклад, пшеницю ми рекордно збирали 50-60 центнерів з гектара, а зараз — лише 15-20. По кукурудзі теж через негоду серйозний недобір. Проблеми з гречкою: багато хто навіть не хочуть її збирати, так як урожаю майже немає, а в деяких областях її побив град», — говорить Гончаренко.

Через погодні умови також знизився збір і салатних овочів, фруктів і ягід, із-за чого протягом сезону вони вже додали в ціні і, за словами експертів, подорожчають ще 15-20%.

За даними Мінагрополітики, через неврожай, за найоптимістичнішими прогнозами, країна недоотримає $600 млн, адже зернові — одна з основних статей експорту. Фермери очікують подорожчання продуктів, однак поки не беруться робити точних прогнозів. За їх словами, все буде залежати від зернотрейдерів і тієї кількості зерна, які вони вирішать залишити в засіках. Відіб’ється ситуація і на курсі долара.

«У цьому році врожай набагато менше і, швидше за все, у наступному році це суттєво вплине на курс. Якщо підвищаться ціни на зерно і ми мало продамо врожаю зерна, то це може призвести до того, що курс долара може додати близько гривні», — говорить економіст Олександр Охріменко.

Виконавчий директор міжнародного центру Блейзера Олег Устенко вважає, що низький урожай — лише одна сторона медалі і прямо на курс долара він не впливає. Однак коливання можливі в тому разі, коли аграрії будуть скуповувати валюту, для того щоб запасти її для наступного сезону.

«З одного боку, після того, як аграрії збирають врожай, частину грошей вони конвертують у тверду валюту, щоб мінімізувати ризики під час осінньо-весняних польових робіт, і це відбивається на курсі. З іншого — ціна всередині країни безпосередньо залежить від світових цін, що відчують на собі і споживачі», — говорить Устенко.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nevrozhaj-suttyevo-vplyne-na-kurs-dolara
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати