Tempo950x100

Tempo300x100

Невикористану держпідтримку АПК хочуть скерувати на підтримку заводів Фірташа

Невикористану держпідтримку АПК хочуть скерувати на підтримку заводів Фірташа

Міністерство аграрної політики і продовольства може перенаправити невикористані кошти, виділені з державного бюджету на підтримку агропромислового комплексу в 2018 році, на кредити для фермерів і підтримку виробництва українських мінеральних добрив.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики України Віктор Шеремета, пише Інтерфакс-Україна.

“Якщо Верховна Рада погодить, ми направимо кошти, що залишилися на кредити через держфонд (Український державний фонд підтримки фермерських господарств – ред.) або на підтримку виробництва вітчизняних добрив”, – пояснив він.

Як зазначив В. Шеремета, українське виробництво не може покрити дефіцит міндобрив на внутрішньому ринку.

“Якщо раніше “Сумихімпром” випускав 50 тис. тонн добрив в рік, то зараз – близько 0,5 млн тонн, але цього не вистачає, щоб забезпечити наш внутрішній ринок”, – сказав заступник міністра аграрної політики.

“Ми імпортуємо приблизно 80% міндобрив. Є пропозиція витратити частину коштів, які не використовували на держпідтримку АПК, дотації добрив національного виробництва. Якщо ми ці кошти не використовуємо, то вони просто пропадуть. Потрібно знайти мінімум 200 млн грн, щоб підтримати наших виробників”, – зазначив народний депутат  Леонід Козаченко.

За його словами, після заборони ввозити добрива з РФ імпорт російських добрив повністю не припинився – “вони заходять через пострадянські країни, просто з іншого етикеткою”.

Крім того, Л. Козаченко зазначив, що депутати хочуть змінити розподіл коштів за програмами держпідтримки АПК в 2019 році.

“Внутрішній розподіл за програмами зміниться в бік більшої підтримки малих підприємств і меншою – великих. Якщо ми не приймемо зміни в деякі закони та підзаконні акти в цьому році, то в наступному році держпідтримка точно так само не буде використана”, – пояснив Л. Козаченко.

Він додав, що програма державної підтримки АПК повинна бути прописана “мінімум на 5 років вперед”.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nevykorystanu-derzhpidtrymku-apk-hochut-skeruvaty-na-pidtrymku-zavodiv-firtasha
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати