Незабаром на полях працюватиме повністю автономна техніка

Незабаром на полях працюватиме повністю автономна техніка

Такий прогноз зробив Юрій Петрук, голова правління Асоціації AgTechUkraine. “Уже нині в промислове виробництво запускають трактори та інші самохідні агрегати з повним автопілотом, у них немає навіть місця для водія, — каже експерт в коментарі газеті “Експрес”.

— Зокрема, є цікавий нідерландський проект, до якого долучилися й українці. Це повністю автоматизований садовий трактор на автопілоті, що працює на електроенергії. Він виконує всі необхідні операції — як для плодових дерев, так і для ягідних культур. Коштує приблизно 100 тисяч євро. Цю машину вже виробляють серійно.

А на полях уже в найближчі десятиліття працюватимуть цілі рої маленьких тракторів. Ця технологія — Mars — була представлена на найбільшій у світі виставці Agritech. Уявіть: замість одного великого трактора на поле виїжджають 20 — 40 маленьких, усі працюють на електриці. Операції виконують дуже швидко. А коли потрібно застосувати велику тягу (скажімо, для сівалки), ці тракторці можуть об’єднуватися у блок.

Також у найближчому майбутньому активно працюватимуть нові технології запилення та обприскування за допомогою дронів. До речі, дуже цікава розробка у цьому напрямі — це український агростартап, дрон для промислової обробки полів. Він відрізняється від інших тим, що здатен тримати сталу висоту над посівами — 2 метри, а ще має власну систему комп’ютерного зору, яка визначає динамічні перешкоди й допомагає облітати їх. Ці дрони працюють на швидкості до 80 кілометрів за годину”.

Нагадаємо, за даними Кабміну, сьогодні сільське господарство з урахуванням переробки забезпечує 16 — 17% ВВП України, а частка агропродукції в експорті торік становила 41% у грошовому вимірі. Однак до маленьких Нідерландів, які є другим у світі експортером продуктів харчування, нам ще дуже далеко.

Раніше повідомлялось, що стартап Bear Flag Robotics залучив $ 3,5 млн на виробництво автономних тракторів. Розробники обіцяють, що створена ними техніка зможе виходити в поле і обробляти землю без допомоги людини.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nezabarom-na-polyah-pracyuvatyme-povnistyu-avtonomna-tehnika
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати