Tempo950x100

Tempo300x100

Незважаючи на багатий урожай, фермерам не вистачає грошей на нову посівну кампанію

Незважаючи на багатий урожай, фермерам не вистачає грошей на нову посівну кампанію

У 2018 р. було зібрано 66,4 млн. т. Зернових культур, що на 3,8% більше, ніж роком раніше. Мінагрополітики заявило, що це самий небувалий показник за всю історію незалежності країни, побитий попередній рекорд, 2016 г. – тоді було зібрано 66 млн. т, пише lenta.ua.

Правда, радість перемоги була трохи затьмарена тим фактом, що через посуху в південних областях України пшениці намололи на 2,9% менше, ніж в 2017 р Але в цілому ситуацію вирівняла кукурудза, якої зібрали більше на 40,9% (34,8 млн. т.).

Зараз про кукурудзі говорити ще рано – до озимих культур вона не відноситься. А ось прогнози по озимій пшениці, яка складає до 95% всього врожаю, найоптимістичніші.

«Урожай перевищить показники минулого року. Нічого не вимерзло, і якщо несподівано не вдарять тривалі, дня на чотири, морози, то по пшениці отримаємо кращий урожай за останні чотири роки», – запевняє аналітик зернового ринку компанії «Украгроконсалт» Лизавета Малишко. За її словами, зараз під озиму пшеницю зайнято 6,4 млн. га, під ячмінь – 1,5 млн. га. Взагалі, якщо говорити про озимі культурах, то серед них ячмінь займає 15-20%, і частка його в загальному виробництві зернових поступово знижується.

«Раніше ячмінь активно вирощували для пивоварного виробництва і як кормову культуру. Але переважна більшість невеликих регіональних пивзаводів закрилося, тваринництво в занепаді, і зараз ячмінь йде в основному на експорт в Туреччину і Сирію», – розповідає віце-президент Союзу сільськогосподарських кооперативів України Віталій Львов.

Експерт також упевнений, що майбутній урожай зернових перевищить показники минулого року. «Деякі «знавці» кажуть, що врожайність зменшиться через нестачу вологи – мовляв, снігу в цьому році мало. У Києві, може, це і так. Але в центральних регіонах – Дніпропетровській та Кіровоградській областях, все в порядку. А в хлібному поясі нашої країни – Сумської, Харківської та Полтавської областях – взагалі ідеально, – продовжує Львів. – Не було такого, щоб сніг випав, розтанув, потім мороз, потім знову випав. Сніг як ліг, так і лежить. Земля особливо і не промерзла. Я недавно був на Харківщині, так там покрив 15-20 см, і це при тому, що сніг злежався. Такого накопичення вологи я не бачив вже останні п’ять років».

За його словами, в Одеській і Херсонській областях, вже подекуди почали сіяти ярий ячмінь. А в Житомирській і Полтавській областях скоро почнуть сіяти жито (частка цієї культури серед вітчизняних зернових невелика, до 5%). А там і кукурудза піде.

Втім, який би не був рекордний урожай, зібрати його мало. Зерно треба ще доставити на елеватори і зберегти. А з цим у нас проблеми. Так, за даними консалтингової компанії Pro-Consulting, вітчизняні зерносховища можуть вмістити лише 46 млн. т., А необхідно майже в два рази більше. Для розуміння ситуації: найбільші можливості по зберіганню зерна – у Державній продовольчо-зернової компанії, 3,7 млн. т. У «Кернел» – 2,9 млн. т., «Нібулон» – 1,9 млн. т.

Малі ємності зберігання зерна поглиблюються проблемами з вагонами-зерновозами – їх банально не вистачає. А якщо комусь з вагонами і пощастило, то неприємності підстерігають з малою пропускною здатністю терміналів в портах.

Тому фермери часто змушені продавати свою продукцію прямо з полів за зниженими цінами. І, навіть не дивлячись на багатий урожай, такі господарства можуть зіткнутися з нестачею коштів для проведення нової посівної кампанії.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nezvazhayuchy-na-bahatyj-urozhaj-fermeram-ne-vystachaye-hroshej-na-novu-posivnu-kampaniyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати