Tempo950x100

Tempo300x100

Нова інструкція про облік зерна може зірвати зерновий експорт

Нова інструкція про облік зерна може зірвати зерновий експорт

Про це пише Аgropolit.com.

Згідно документу, формування експортних партій «може проводитися тільки зерновими складами, які ведуть свою діяльність на території морських портів».

Асоціація міжнародних експедиторів України (АМЕУ) критикує проект наказу «Про затвердження Інструкції ведення кількісно-якісного обліку зерна та продуктів його переробки на зернових складах і зернопереробних підприємствах».

“Вантажовласники створили широку мережу припортових елеваторів та зернових складів, які сьогодні забезпечують відправку значної частини національного зернового експорту. Ухвалення зазначеної норми означає позасудову поразку прав українських підприємців на продовження законного виду діяльності”, – повідомили в АМЕУ.

Там кажуть, що норми запропонованого документу дискримінують компанії за географічним принципом. Адже поза законом залишається «ціла низка складів, розташованих у сухих портах, і винесених за межі морських портів».

“Норма залишає без захисту інвестиції приватного бізнесу, який вкладав кошти в розвиток припортовий інфраструктури, і створює умови для недобросовісної конкуренції на ринку зернової логістики. У нинішньому формулюванні Інструкція зобов’язує вантажовласників спочатку перевезти зерно з території припортових складів на внутрішні портові склади, і тільки з його території партію можна буде відвантажувати на судно. Ускладнення процедури відвантаження експортних партій приведе за собою подорожчання агрологістики та виникнення підстав для корупційних дій”, – пояснюють в асоціації.

Є у новій інструкції і проблема змішування зерна на складах.

Наразі проект Інструкції перебуває на погодженні у центральних органах виконавчої влади. Лишилося отримати підписи двох відомств: Мінекономіки та Державної регуляторної служби.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/nova-instrukciya-pro-oblik-zerna-mozhe-zirvaty-zernovyj-eksport
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати